Stát si objedná, ale platit nechce

Region - 24. 11. 2023
Stát si objedná, ale platit nechce

PARDUBICKO - Avizované stávky v oblasti školství se zúčastní polovina krajem zřizovaných škol. Zcela uzavřeno bude v pondělí 27. listopadu 30 ze 65 krajských středních škol. Zcela bez omezení pak bude fungovat 31 škol. Podle zástupců kraje není možné přenášet další finanční zodpovědnost na obce, města a kraje.

 

„Školství musíme brát jako celek, tedy pedagogické i nepedagogické pracovníky. Není možné, abychom řekli, že avizovaného platu ve školství ve výši 130 procent průměrné mzdy stát dosáhne tak, že přenese část zodpovědnosti na zřizovatele škol, tedy na obce, města a v případě středního školství na kraje. Pokud je nařízeno, že školy mají povinnost zajistit například stravování, tak je nutné vytvořit odpovídající podmínky pro pracovníky v tomto sektoru. Už dnes se často setkáváme s tím, že zřizovatelé doplácejí finančně na nepedagogické pracovníky, protože by jednoduše do některých pozic zaměstnance nenašli. Kvalitu školy tvoří mozaika všech, kteří školu formují. Nikdo není míň ani víc a já jsem přesvědčen, že se z tohoto pohledu nemá ustupovat, natož s ním hazardovat,“ řekl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.

 

Podle hejtmana Martina Netolického není možné na kraje přenášet další finanční zodpovědnost v momentě, kdy není spravedlivě nastavené jejich financování. „Dlouhodobě upozorňujeme na aktuální nastavení rozpočtového určení daní pro kraje, kdy náš kraj každoročně tratí oproti stejně velkým regionům. Neumím si představit, že bychom v rámci stávajícího nastavení měli ještě dofinancovávat platy nepedagogických pracovníků, byť všichni vnímáme jejich důležitost pro fungování školy. Aktuální RUD pro kraje vůbec nezohledňuje kritérium počtu středních škol v jednotlivých regionech. Jedná se o jeden z parametrů, které jsou obsažené v rámci našeho legislativního návrhu. Pokud by měla být povinnost spolufinancování na kraje, města a obce přenesena, tak je nutné, aby to bylo doprovozeno patřičným příspěvkem. Jedná se o obdobnou situaci jako v případě příspěvku na výkon státní správy. Stát si objednává službu u měst a obcí a je nutné, aby za tuto službu platil,“ řekl hejtman Martin Netolický. (DoB) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu