Přesun pro záchranu kapličky

Region - 28. 11. 2023
Přesun pro záchranu kapličky

PARDUBICE - Krajští radní se zabývali žádostí obce Horní Ředice na Pardubicku, která shání peníze na přesun kapličky u silnice I/36. K ní se po vybudování budoucího přivaděče k D35 v úseku Časy - Holice bude velice obtížně dostávat a hrozí, že památka z první poloviny 19. století zchátrá. Krajská samospráva obci pomůže a přispěje na většinu nákladů spojených s přesunem.

 

Horní Ředice původně chtěly kapličku přesunout na základě dohody s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD), z níž ale sešlo kvůli změně trasy. „Oslovil nás starosta Jiří Kosel s prosbou o pomoc, že bohužel ŘSD nemůže vynaložit prostředky na přesun, ale kaplička po dostavbě přivaděče k dálnici bude na místě, kam se běžný člověk nedostane. Chápeme obec, která objekt z roku 1836 nechala opravit a chce jej předat dalším generacím, stejně tak víme, že se ŘSD při budování obchvatu musí rozhodovat s péčí řádného hospodáře. Proto jsme se na radě rozhodli, že obec finančně podpoříme, a to částkou 600 tisíc korun. Je jen na Horních Ředicích, zda naší nabídky využijí a do projektu se pustí,“ sdělil náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš s tím, že podle současných odhadů by přesun měl kompletně stát zhruba 900 tisíc.

 

Obec Horní Ředice kapličku koupila na konci 90. let od soukromého majitele a od začátku tisíciletí ji průběžně opravovala. Stavba dálnice nejenomže neumožní její návštěvu, ale ani údržbu. „Proto jsme se obrátili s prosbou na Pardubický kraj. Obec samotná nemůže přemístění financovat pouze ze svého rozpočtu, protože jsme minulý rok investovali do výstavby nové mateřské školy 25 milionů a připravujeme projekt na stavbu nové tělocvičny. Máme zhruba 1000 obyvatel a naše příjmy nám bohužel neumožňují přesun kapličky uhradit kompletně z vlastního rozpočtu, proto jsme rádi za příspěvek od Pardubického kraje. Kaplička je součástí historie naší obce, ale i celého regionu, je opravená a byla by škoda, kdyby měla zbytečně chátrat. Již víme, kde by měla v budoucnu být. Vytipovali jsme pozemek poblíž památníku padlých pruských vojáků v sedmileté válce,“ dodal Jiří Kosel, starosta Horních Ředic. Se začátkem přesunu kapličky se v tuto chvíli počítá na začátek dubna příštího roku. Celá akce by měla trvat zhruba měsíc. (MiV) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu