Každý proces má svůj vývoj

Region - 29. 11. 2023
Každý proces má svůj vývoj

PARDUBICE - Náměstkyně hejtmana Pardubického kraje pro zdravotnictví Michaela Matoušková navštívila laboratoře Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Zajímala se o diplomové práce studentů v mikrobiologických laboratořích Katedry biologických a biochemických věd. Při experimentech stanovujících minimální inhibiční koncentrace nově syntetizovaných látek na bázi sulfonamidů hovořila se studentkou Alexandrou Lhotskou, která na dané téma vypracovává diplomovou práci.

 

Zmiňovaná diplomová práce je multioborová, proto náměstkyně navštívila také výukové a výzkumné laboratoře Katedry fyzikální chemie, kde se zajímala o 3D tisk pevných lékových forem a stanovení disolučního profilu enterických tobolek. Ve výzkumné laboratoři organické technologie pak probíhá syntéza testovaných látek a v laboratoři nukleární magnetické rezonance umožňují přístroje chemické struktury látky podrobně charakterizovat.

 

Každý proces má svůj vývoj. Klinické studie a cesta, než se lék dostane do oběhu, může trvat až 15 let. Je to o trpělivosti, zkoušení a neustálém měření. „S velkou pokorou a respektem jsem naslouchala umu a profesnímu zapálení pro vědu a výzkum v problematice zdravotnictví. Věřím, že i díky takovým lidem, kteří zde působí, se naše zdravotnictví bude stále posouvat správným směrem a jednoho dne se dočkáme i úspěšného léku na rakovinu slinivky či na další strašáky pacientů a lékařů,“ řekla Michaela Matoušková. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu