Kraj má schválený rozpočet

Region - 13. 12. 2023
Kraj má schválený rozpočet

PARDUBICE - Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém úterním jednání schválilo krajský rozpočet pro rok 2024. Ten v rámci daňových příjmů počítá s částkou 5,548 miliardy korun. Přes 10,2 miliardy obdrží kraj jako průtokovou dotaci Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR na přímé náklady ve školství, tedy primárně na platy ve všech stupních vzdělávání. Tyto prostředky však kraj obratem distribuuje do území a pro své činnosti s nimi nemůže počítat.

 

„V letošním roce jsme dokončili nebo v tuto chvíli dokončujeme velké investiční akce a tím získáváme do příštího roku prostor na financování akcí, které byly logicky odkládány právě velkými investičními akcemi, jako jsou pavilony centrálních příjmů v Pardubické a Orlickoústecké nemocnici, nová Nemocnice následné péče v Moravské Třebové, či rekonstrukce Automatických mlýnů v Pardubicích na krajskou galerii. Díky tomu můžeme zapojit více finančních prostředků například do rozvoje Svitavské nemocnice či rekonstrukcí silnic. Vedle toho jsme přistoupili k tomu, že jsme schopni dílčím způsobem navýšit financování krajských dotačních titulů, abychom udrželi investiční aktivitu zejména obcí a dalších žadatelů v rámci regionů, protože si uvědomujeme, že snižování investiční aktivity v rámci veřejného sektoru vede ke stagnaci a poklesu hospodářství,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

 

Ten také připomněl, že kraj je i s ohledem na svoji velikost a nespravedlivé nastavení rozpočtového určení daní pro kraje významným investorem. „Podle veškerých propočtů se ukazuje, že na stávajícím rozpočtovém určení daní tratíme přibližně miliardu korun ve stávajících číslech, což je obrovská částka ve chvíli, kdy máme rozpočet dosahující šesti miliard. Miliarda korun, která by šla z tohoto pohledu na investice, by v území samozřejmě byla vidět zejména v silničním hospodářství, ale jedná se také o investice do rozvoje v dalších oblastech. Snažíme se však maximálně využívat dotační tituly jak evropské, tak národní. Dá se prokázat, že Pardubický kraj v oblasti investičních kapitálových výdajů se může srovnat bez problémů s velkými kraji, nicméně tím, že se nastavení evropských fondů, a také národních dotačních titulů začíná měnit, musíme to řešit standardním způsobem z vlastního rozpočtu, čímž se vracíme k našemu boji o změnu rozpočtového určení daní pro kraje,“ řekl hejtman.

 

Stejně jako v předchozích letech Pardubický kraj předpokládá zapojení zvýšeného inkasa daní do rozpočtu na počátku příštího roku. „V tuto chvíli čekáme na vývoj daňového inkasa za měsíc prosinec, abychom mohli optimálně v únoru do rozpočtu začlenit další finanční prostředky, které chceme využít pro investice do silniční sítě, ale také například v rámci zdravotnictví či školství,“ doplnil hejtman Martin Netolický.

 

Příjmy

-          16 197 618 mld. korun

-          Z toho daňové příjmy - 5 547 615 mld. korun

-          Dotace na přímé náklady na vzdělávání - 10 235 804 mld. korun

Výdaje

-          16 035 045,97 mld. Korun

 

((DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu