Nejvyšší čas požádat o přezkum!

Region - 15. 12. 2023
Nejvyšší čas požádat o přezkum!

PARDUBICE / RYBITVÍ - Již delší dobu se ve sdělovacích prostředcích neobjevila žádná informace o spalovně nebezpečných odpadů v Rybitví, kterou chce uvést do provozu firma AVE CZ odpadové hospodářství s. r. o. Někteří občané mohli nabýt dojmu, že toto nebezpečí je zažehnáno. Bohužel tomu tak není.

 

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vydalo uvedené firmě 11. května 2023 souhlasné závazné stanovisko k jejímu záměru provozovat zde spalovnu s kapacitou 20 000 tun spálených odpadů ročně. To je nejhorší vzkaz občanům Pardubicka od roku 2007, kdy si firma poprvé požádala o provozování spalovny. Město se proti tomuto stanovisku nijak neohradilo. Za pomoci senátorky paní Miluše Horské jsme spolu s kolegy Antonínem Novákem a Jiřím Nešporem byli přijati 19. října pardubickým primátorem a jeho náměstkyní pro životní prostředí a přesvědčili je k podání podnětu na přezkum stanoviska a jeho zrušení s tím, že ho pro město připravíme. Jiná možnost postavit se proti stanovisku MŽP podle správního řádu není. Takový podnět má svá přísná pravidla a nebylo tedy jednoduché ho naformulovat. V polovině listopadu jsme návrh poslali panu primátorovi s tím, že město se k němu vyjádří po právní stránce a projedná možnost, aby se okolní obce a městské obvody v zájmovém území k našemu podnětu připojily. Nemůžeme souhlasit s tím, že firma AVE CZ nepočítá s řádným prováděním testů slučitelnosti odpadů a že nehodlá provádět dostatečný počet měření emisí. Také mně vadí, že firma chce zprovoznit spalovnu, přestože už dnes je zde překračován roční imisní limit silně karcinogenního benzo(a)pyrenu a další by se uvolňoval vlivem jejího provozu. Myslím si, že je nejvyšší čas, abychom oficiální žádost o přezkum stanoviska společně projednali a odeslali na MŽP. Je tomu už více než sedm měsíců, co jsme stanovisko obdrželi. V minulých dnech nám vedení města přislíbilo společné jednání plánované na druhou polovinu ledna 2024.

 

Připomínám, že ve spalovně by se pálilo více než 500 druhů nebezpečných odpadů, které by se přivážely ze širokého okolí nákladními auty a vzniklé nebezpečné zbytky v množství skoro 8 000 tun ročně by se vozily na skládku do Čáslavi. Znamenalo by to tisíce jízd automobilů ročně. S využitím železniční dopravy firma nepočítá.

 

Při hodnocení možnosti zprovoznit spalovnu se přísně hledí na to, zda v místě určeném k realizaci záměru nebo v jeho blízkosti není ptačí oblast nebo se nevyskytuje chráněný živočišný či rostlinný druh, zda nedojde ke střetu s památným stromem nebo jestli v okolí nejsou evidovány architektonické památky. Mám pocit, že když firma myslí na zvířata, rostliny a stavby v zájmovém území, měla by asi hledět také na lidi, kteří žijí v okolí spalovny. Za dobu, kdy zde byl zastaven provoz spalovny odpadů Synthesie Semtín, tedy od ledna 2004, v blízkých Lánech na Důlku a Srnojedech probíhala rozsáhlá výstavba rodinných domů, která se přiblížila k areálu spalovny. Nejbližší domy jsou pouhých 360 metrů od spalovny a další parcely určené k zástavbě jsou ještě blíže. Vzpomínám si, že už při provozování staré spalovny si zdejší obyvatelé stěžovali na zplodiny z tohoto areálu, a to se tu spaloval pouze zlomek množství, které se má pálit podle záměru firmy AVE CZ. Zdá se mi, že provozovat spalovnu v bezprostřední blízkosti rodinných domů je skoro až nemravné. S jejím provozováním ale souhlasí dokonce i MŽP! Některé zplodiny, které by vlivem provozu spalovny odcházely do ovzduší, jsou karcinogenní. Přitom už v současné době je pardubický okres druhý nejhorší ze všech 76 českých okresů ve výskytu zhoubných novotvarů u lidí.

MIROSLAV RUBEŠ, Pardubice    Ilustrační foto: arnika.org

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života