Naslouchat si je velmi důležité

Region - 23. 12. 2023
Naslouchat si je velmi důležité

PARDUBICE - Situaci ve zdravotnictví, změny v zákoníku práce, ale i své konkrétní potřeby a možnosti, sdíleli ředitelé příspěvkových organizací v oblasti zdravotnictví s náměstkyní hejtmana Pardubického kraje Michaelou Matouškovou.

 

Kromě nemocnic akutní péče, které jsou akciovou společností,  zřizuje Pardubický kraj dalších osm příspěvkových organizací v oblasti zdravotnictví.  Patří mezi ně rehabilitační a léčebné ústavy, nemocnice následné péče, léčebny dlouhodobě nemocných, zdravotnická záchranka a dětská centra. Poslední společná porada v tomto roce se odehrávala ve výjimečných prostorách Automatických mlýnů. Rezonovalo především téma zákoníku práce a jeho dopad na jednotlivé příspěvkové organizace, ale i potřeby v oblasti vzdělávání.  

 

Jsem ráda za tým lidí, kteří si vzájemně naslouchají, vedou respektující dialog a společně posouvají věci dál. A to i v této nejednoduché době pro naši oblast,“ uvedla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková, která je za zdravotnictví v Pardubickém kraji zodpovědná. Dodala, že rozdělení směn tak, jak ho nyní upravuje novela zákoníku práce, působí v praxi nemalé problémy.

 

Všichni přítomní se shodli na prioritách vůči pacientům a především, že do zdravotnictví patří nejen lékaři, ale i  všechny spolupracující profese, jako zdravotní sestry, ošetřovatelé, sanitáři a mnozí další,  bez kterých by to dohromady celé nefungovalo.

 

U nás se nyní podařilo zachovat plný personální stav. Stávka byla podpořena částí lékařů, aby bylo patrné, že mají kolegové naši podporu, ale všichni jsme se vrátili za hodinu k běžnému pracovnímu režimu,“ uvedl například Rudolf Bulíček, ředitel Albertina Žamberk, odborného léčebného ústavu. A dodal, že si váží také spolupráci s Fakultou zdravotnických studií Univerzity Pardubice, kde využívají akreditaci nového oboru Klinická psychologie v praxi.

 

Ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického (ZZS) kraje Igor Paar seznámil přítomné s aktuální situací na všech výjezdových základnách. Díky strategickým investicím Pardubického kraje v uplynulých letech, mohou nyní záchranáři plně využívat tři nové a moderní základny, a to ve Vysokém Mýtě, na Seči a Moravské Třebové. „Letos také probíhá již 4. a 5. akreditovaný kurz řidiče vozidla ZZS a děláme maximum, abychom zahájili příští rok akreditovaný kurz pro budoucí záchranáře určený pro všeobecné sestry se specializačním vzděláním v oboru intenzivní péče. Výcvikové středisko ZZS je další v pořadí plánovaných efektivních projektů, díky nimž se naše záchranka právem zařadí mezi nejmodernější v republice. Zde se přípravy nachází ve stádiu zhotovené studie proveditelnosti projektu“, dodal Igor Paar.

 

Z řad vedení zdravotnických zařízení s následnou péčí zaznívala jednohlasně potřeba vzdělávat a vychovávat si mladou generaci, a to nejen v řadách lékařů, ale také sester a v neposlední řadě všude potřebných fyzioterapeutů. Na toto téma navázal přítomný děkan Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice Karel Sládek a seznámil je se stávajícími a současně plánovanými akreditacemi fakulty. „Stávající programy i nově připravované k akreditaci navazují na personální potřeby zdravotnictví současnosti. Vyslechl jsem si zde pozorně kolegy a jejich poznatky z praxe. Na řešení uvedených poznatků z praxe již dlouhodobě a napřímo spolupracuji s náměstkyní hejtmana zodpovědnou za oblast zdravotnictví Michaelou Matouškovou. Oba vnímáme velikou potřebu neustálého vzdělávání zdravotníků nelékařů a zdravotně-sociálních pracovníků, které doprovází nutná kooperace s potenciálními zaměstnavateli našich absolventů. Přál bych si, aby uplatnění našich absolventů z Pardubic mělo dopad na konkurenceschopné zdravotnictví, na vědu a výzkum, jak u nás v Pardubickém kraji, tak i ve světě. Bude se nám také v následujících letech stavět nová budova fakulty, která bude plně moderně vybavena, takže se k nám budoucí studenti mohou opravdu těšit.“ (zun) Foto: Pk

 

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu