O kaprech, ale nejen o nich

Region - 24. 12. 2023
O kaprech, ale nejen o nich

LITOMYŠL - Hejtman Martin Netolický navštívil těsně před vánočními svátky Rybářství Litomyšl. S vedením největšího podniku svého druhu v našem regionu řešil ohlédnutí za končící sezónou, plány na příští rok ale například i legislativní změny, se kterými se rybáři musí popasovat.



Rybářství Litomyšl je největším regionálním producentem ryb, většinu z nich navíc prodává v České republice. Na tuzemský trh míří 80 % produkce, v exportu převažuje vývoz do Německa, Polska, Rakouska a dalších zemí. Drtivou většinu prodejů tvoří kapr obecný, ale společnost nabízí i další oblíbené sladkovodní druhy ryb, například pstruhy, sumce, štiky, candáty a mnohé další. Společnost letos oslavila kulaté výročí, na trhu působí od roku 1993.

 

Hospodaří na více než 200 rybnících s rozlohou přesahující 1100 hektarů. Letos mají za sebou ekonomicky průměrný rok, museli se jako ostatní rybáři v republice vypořádat například s klimatem, který ovlivnil teplotu vody a dalšími problémy. Přesto se samozřejmě najdou pozitiva, například nárůst ceny u exportu do zahraničí, který jim pomohl vylepšit ekonomický výsledek. V okolních zemích mají problémy s chovem sladkovodních ryb, což nahrává tuzemským producentům. S vedením společnosti jsme řešili také legislativní změny například v oblasti ochrany kormoránů a vyder, jejichž počty chtějí rybáři snižovat. I tento sektor se navíc bude muset vypořádat se změnou zákoníku práce, což může způsobit problémy. Dobrou zprávou je, že stát by měl v příštím roce podle odhadů vypsat dotace na odbahnění rybníků, které letos nebyly, což v praxi zkomplikovalo situaci,“ shrnuje výsledky jednání hejtman Martin Netolický.

 

Rybářství Litomyšl má svou vlastní líheň pro hlavní hospodářské druhy ryb. Již několik let se podílí na speciálním projektu záchrany raka říčního. Společnost je také aktivní v oblasti revitalizace krajiny a ochrany životního prostředí. V posledních letech ekologicky zhodnotila více než 100 hektarů pozemků obnovou rybníků, vodních toků a mokřadních pásem. V odborné činnosti úzce spolupracuje s předními vědeckými subjekty a univerzitami v ČR. Aktivně se zapojuje do pořádání akcí ve sportovním rybolovu i kulturním životě v Litomyšli, stojí mimo jiné za tradičním festivalem Fish Fest, který se letos konal již po osmnácté.

 

Předvánočního setkání se kromě zástupců Rybářství Litomyšl zúčastnili i litomyšlský starosta Daniel Brýdl a generální ředitel Povodí Labe Marián Šebesta. „Společně jsme probírali plány radnice na příští rok, kdy se například opět bude muset Smetanova Litomyšl konat mimo prostory zámku. Radnice se chystá opravovat dům U Rytířů a má pro následující měsíce řadu ambiciózních plánů. Řešili jsme ale například i plánované rozvojové aktivity v areálu Litomyšlské nemocnice, zadržování vody v krajině a další témata,“ dodává Martin Netolický. (DoB) Foto: Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu