Klid hasičům nebyl dopřán

Region - 25. 12. 2023
Klid hasičům nebyl dopřán

PARDUBICKO - Štědrý den byl letos pro hasiče v Pardubickém kraji bez požárů stromků a adventních věnců. Během uplynulých 24 hodin Štědrého dne roku 2023 hasiči v Pardubickém kraji vyjížděli celkem k 240 událostem.

 

Jednalo se zejména o technické pomoci, a to v 225 případech, kdy jsme museli odstraňovat popadané stromy, vytahovali zapadlá auta z příkopů, odstraňovali sníh ze střech, odstraňovali naplaveniny u jezů a mostů, čistili ucpané propusti a česla, čerpali vodu, nebo stavěli protipovodňové hráze. V 18 případech jsme prováděli monitoring rozvodněných řek a potoků. V 6 případech jsme zasahovali u dopravní nehody. Ve 4 případech jsme zasahovali u požáru ve dvou případech se u nás jednalo o planý poplach objektu EPS a dále jsme zasahovali u jednoho požáru dopravního prostředku. V 3 případech jsme měli výjezd na záchranu osob, zachránili jsme jednu kočku a vyprostili jsme jednu osobu z výtahu,“ uvedl Jakub Stryka, zastupující tiskový mluvčí krajských hasičů.

 

Na Štědrý večer prováděly dobrovolné jednotky monitoring rozvodněných vodních toků. Nejvíce postižené je Chrudimsko v okolí Hrochova Týnce, Dvakačovic a Úhřetic v okolí řeky Novohradky a dále v obcích kolem přítoků Žejbra a Ležáku. Dále není situace příznivá na potoku Bylanka v okolí Bylan, Dřenic a Třebosic,“ přibližuje mluvčí Stryka.

 

V 17.10 hod. bylo na Krajské operační a informační středisko HZS ohlášena hořící střecha domu v Dolní Dobrouči. Na místě zasahovaly dvě profesionální jednotky z HS Lanškroun, CHS Ústí nad Orlicí a dále čtyři JSDHO Dolní Dobrouč, Letohrad, Dolní Čermná a Černovír. Na místo dorazila i výšková technika. Událost byla ze strany hasičů rychle pod kontrolou, nicméně škody na roubence z 18. století, která procházela částečnou rekonstrukcí, jsou fatální. Vyšetřovatelem byla jako příčina požáru stanovena nedbalost – nedodržení zásad bezpečného provozu elektrického spotřebiče, konkrétně elektrického přímotopu. Škoda na majetku byla vyčíslena ve výši 500 tisíc korun, uchráněné hodnoty 300 tisíc.

 

Na Štědrý večer jsme dále kromě technických pomocí a odstraňování stromů zachránili také jednu kočku. Ta uvízla ve vodě a z posledních sil se držela křoví u vysokého břehu řeky Chrudimky. Ke kočce se museli spustit lezci, aby jí pomohli,“ informuje mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje s tím, že pro srovnání uvádí celkový počet událostí na Štědré dny v uplynulých letech:

rok 2018 - 16 zásahů

rok 2019 - 12 zásahů

rok 2020 - 12 zásahů

rok 2021 - 19 zásahů

rok 2022 - 22 zásahů

rok 2023 - 240 zásahů.

 

(zr) Foto: HZS PaK (Na snímku ze Štědrého dne monitoring neklidného vodního toku v Urbanicích)

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu