Hlavní důvod: pomoc dítěti

Region - 04. 01. 2024
Hlavní důvod: pomoc dítěti

PARDUBICKO - Pěstouni na přechodnou dobu jsou součástí systému náhradní rodinné péče v České republice. Pokud musí být dítě (zpravidla  se jedná o menší děti) z vážných důvodů umístěno mimo vlastní rodinu, jsou tím nejlepším z možných řešení přechodní pěstouni.  Rodiče mají možnost stabilizovat si poměry. Pokud se jim to nepodaří, orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) hledá dítěti náhradní rodinu. Přechodní pěstouni nabízí lásku, zázemí a bezpečí dítěti, které se ocitlo mimo svou vlastní rodinu. S přechodnými pěstouny se nedávno setkal také radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

 

„Máme velkou radost, že se nám zájem o přechodné pěstounství rozrostl. V minulých letech se nám za rok hlásili 3-4 zájemci, ale v loňském roce jich bylo 16. Přikládám to zvýšené propagaci tohoto „povolání“ jak naším krajem a doprovodnými organizacemi, tak i dokumentárními seriály České televize Plné hnízdo a Děti narozené dvakrát,“ říká Pavel Šotola a pokračuje: „Lidé si uvědomují, že v tomto případě se jedná o plnohodnotné zaměstnání, které ale není ohraničeno osmihodinovou pracovní dobou. Jednotlivci či rodiny se po absolvování přípravy o dítě starají 24 hodin sedm dní v týdnu. Někdy je u nich dítě pár dnů, týdnů, někdy i rok. Pak se buď vrací do vlastní rodiny, nebo se předává dlouhodobým pěstounům či osvojitelům. Jak slyšíme od pěstounů, hlavním důvodem jejich rozhodnutí bývá pomoc dítěti na jeho cestě životem a snaha udělat něco smysluplného v době, kdy na to mají čas a podmínky.“

 

Pardubický kraj se snaží zájemcům o pěstounství usnadnit přípravu, která v minulosti probíhala pouze v krajské Poradně pro rodinu v Pardubicích. Nyní jsou do ní zapojeny i další dvě organizace, takže není potřeba tak dlouho čekat na proces přípravy na pěstounství. „Myslím, že pěstouni oceňují, že se v přípravě dozví nejen ty hezké věci, které pěstounství přináší, ale i to, jak se vyrovnávat se složitějšími situacemi,“ komentuje zkušenosti pěstounů ze setkání Pavel Šotola.

 

V současné době je u přechodných pěstounů v našem kraji umístěno 28 dětí, z toho je 20 mladších tří let. Ze statistiky z minulých let vyplývá, že nejvíce dětí od přechodných pěstounů přechází do dlouhodobé pěstounské péče, menší část se vrátí k rodičům a některé děti jsou osvojeny.

 

Pěstounská péče na přechodnou dobu je náročná, někteří pěstouni po určité době končí, anebo se z nich stávají dlouhodobí pěstouni. Proto je potřeba připravovat stále další zájemce o pěstounství na přechodnou dobu.

 

Lidem, kteří se rozhodnout stát se pěstouny, je potřeba vyjádřit velké poděkování, protože se vzdají svého pohodlí ve prospěch cizích dětí a jejich šance na lepší život. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu