Už ne pouze pro badatele

Region - 09. 01. 2024
Už ne pouze pro badatele

PARDUBICE - Krajská Gočárova galerie zažívá období plné změn. Za poslední rok změnila svůj název, vizuální identitu i působiště. S otevřením budovy bývalé mlýnice v areálu Automatických mlýnů mohla rozšířit i návštěvnický servis. Horkou novinkou je zpřístupnění galerijní knihovny, která doposud sloužila jen badatelům a byla uložena v prostorách galerie na pardubickém zámku.

 

„Je to další benefit, který nám umožnilo přestěhování z malých prostor na zámku. Navíc je nová knihovna velmi zajímavě uspořádaná. Architekt Petr Všetečka z ateliéru TRANSAT architekti se v úzkém prostoru, kde se dříve zpracovávalo obilí, inspiroval dvoupatrovými klášterními knihovnami s ochozem. Vzhledem k tomu, že se většinou jedná o výpravné nebo ojedinělé publikace, mohou si je zájemci z řad veřejnosti prohlížet a studovat jen na místě. K tomu se jim ovšem naskytne i krásný výhled na řeku Chrudimku, pardubický zámek a historickou část města,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

 

Specializovaná knihovna je zaměřená především na odbornou a populárně naučnou literaturu o výtvarném umění. Nyní se otevírá nejenom odborníkům a studentům, ale i dalším milovníkům umění. „Máme tu přes osm tisíc svazků. Jsou to monografie umělců, slovníky, práce o jednotlivých epochách dějin umění a z velké části katalogy výstav a časopisy o umění a kultuře. Přehled o nich můžete získat předem online na stránkách Gočárovy galerie,“ upřesňuje ředitelka Gočárovy galerie Klára Zářecká.

 

Přestěhování a nastavení nového provozu knihovny nebylo jednoduché. Pracovníci Gočárovy galerie se inspirovali dobrými příklady v galeriích podobného typu i v Krajské knihovně v Pardubicích. Navštívit galerijní knihovnu můžete každé úterý (kromě svátků) v časech 8-12 a 13-17 hodin a umožňuje pouze prezenční studium. Po předchozí domluvě je možné navštívit knihovnu i v jiné dny. (zun) Foto: MICHAL KUDLÁČEK

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu