Úterní pietní setkání

Region - 10. 01. 2024
Úterní pietní setkání

PARDUBICE - Za účasti celé řady významných hostů včetně hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, předsedy Československé obce legionářské Pavla Budinského, ředitele Památníku Lidice Eduarda Stehlíka či primátora Pardubic Jana Nadrchala se v prostorách Larischovy vily v Pardubicích uskutečnilo pietní setkání věnované výsadku Silver A, pardubickému odboji a tragédii v Ležákách. 

„Záchrana a rozvoj Larischovy vily v Pardubicích je dlouhodobě jednou z našich priorit v oblasti kultury a památkové péče. Od roku 2016 jsme z krajského rozpočtu uvolnili na záchranu objektu 30 milionů korun. Pro letošní rok jsme pak připraveni pomoci dalším etapám obnovy vily deseti miliony, jelikož Československá obec legionářská získala dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 55 milionů korun s tím, že celý připravený projekt je oceněn na 79 milionů korun. Jedná se o velkou šanci, abychom objekt společnými silami dostali do stavu, který si zaslouží, jelikož se jedná o důležitou součást nejen ležácké tragédie, ale i celého odboje na Pardubicku,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Ve vile by po rekonstrukci měla být umístěna expozice týkající se vypálení osady Ležáky a ležáckých dětí. Jedná se zároveň o místnosti, kde pobývali ležáčtí obyvatelé před popravou. Umístěna zde bude i zvonice se zvony, které budou zvonit ve výročí jednotlivých poprav. V dalších místnostech bude umístěna expozice Obrana národa věnující se okupaci Čech a Moravy, vzniku a fungování organizace Obrana národa, ale obsahující i expozici například zbrojní dílny nebo věznice. Součástí objektu bude také expozice známé Kavárny Veselka. Další místnosti budou sloužit jako dočasné expozice, místo pro společenské příležitosti, přednášky, koncerty a jiné programy pro až 60 osob. Nedílnou součástí expozice bude také představení historie Zámečku. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu