Měkké cíle: cvičení budou pokračovat

Region - 11. 01. 2024
Měkké cíle: cvičení budou pokračovat

PARDUBICE - O ochraně měkkých cílů v Pardubickém kraji, ale také posílení technického vybavení Policie České republiky v kraji jednal hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický s krajským policejním ředitelem Janem Ptáčkem. Společně se shodli, že i do budoucna budou v regionu pokračovat tematická součinnosti cvičení či bezpečnostní audity krajských škol.

 

„Velké cvičení na téma aktivního střelce se v našem kraji uskutečnilo v říjnu 2013 v prostorách Gymnázia Mozartova v Pardubicích. Jednalo se o prověřovací cvičení Policie ČR ke zvládnutí policejního zákroku proti aktivnímu pachateli, který svým jednáním přímo ohrožuje životy studentů a učitelů školy. V srpnu 2016 se pak obdobné cvičení konalo přímo v budově krajského úřadu v Pardubicích. V říjnu 2021 se pak cvičení proti aktivním střelcům konalo v areálu Pardubické nemocnice. Kromě toho se koná každoročně celá řada menších cvičení, a to i na úrovni jednotlivých škol,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

 

Ten také zmínil, že Pardubický kraj využil v minulosti dotačního programu Ministerstva vnitra ČR a nechal zpracovat bezpečnostní audity svých středních škol a školských zařízení. „Jednotlivé zprávy byly na základě zjištěných skutečností zpracovány takovým způsobem, aby byly přehledné a uživatelsky pochopitelné. Důraz byl kladen na stručnost, přehlednost a srozumitelnost zprávy. Na základě tohoto vyhodnocení chceme nyní řešit implementaci jednotlivých navržených opatření,“ řekl hejtman.

 

Hejtman Netolický se s krajským policejním ředitelem dohodl také na další pomoci kraje směrem ke zlepšení materiální vybavenosti policistů v regionu. „V současné době disponuje naše krajské ředitelství sítí automatických externích defibrilátorů umístěných tak, aby včasná pomoc ve spolupráci se ZZS a HZS byla v případě potřeby co nejvíce efektivní. Na sedmi útvarech krajského ředitelství je AED součástí zdravotnického batohu, který obsahuje materiál pro efektivnější poskytování laické první pomoci. Rádi bychom pořídili dalších 11 batohů, čímž bychom doplnili síť prvosledových hlídek," uvedl krajský policejní ředitel Jan Ptáček, který zmínil také další formy spolupráce. „Díky finanční podpoře kraje jsme mohli zrealizovat také vestavbu do vozidla VELITEL POLICIE, které je pro nás důležité pro řízení sil a prostředků na místě mimořádných událostí typu Amok, rozsáhlých pátracích akcí, výbuchů a podobně., což se nám za tři čtvrtě roku fungování osvědčilo ve více než stovce případů,“ doplnil ředitel Ptáček. (DoB) Ilustrační foto: Pk (Snímek z jednoho z minulých cvičení)

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu