Rekordní návštěvnost na zámku

Region - 17. 01. 2024
Rekordní návštěvnost na zámku

PARDUBICE - Rekord v návštěvnosti překonal v uplynulém roce zámek. Na prohlídky, výstavy a akce Východočeského muzea i dalších pořadatelů se vypravilo téměř 160 tisíc lidí. Lidé proudili především na prohlídkový okruh Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách, výstavu k 100. výročí hokejového klubu a na kulturní akce jako Velikonoce na zámku nebo Pernštejnské hodování. Desetitisíce návštěvníků zhlédly externí instalaci Světla vyprávějí na zámeckých valech.

 

„Máme ohromnou radost. Po letech s náročnou rekonstrukcí a covidovými omezeními si lidé jen postupně nacházeli cestu zpět na výstavy i na kulturní akce. Těší mě, že největší podíl zamířil právě na nový pernštejnský okruh, na naše stálé expozice a výstavy, na doprovodné programy pro veřejnost a pro školy,“ prohlásil ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek s tím, že na výstavy a s nimi spojené akce zavítalo přes 47 tisíc návštěvníků, na kulturní akce muzea pak téměř 34 tisíc. Čísly zahýbala venkovní expozice Světla vyprávějí, která byla součástí Adventu s vůní perníku. Tu si užilo přes 49 tisíc lidí.

 

Pernštejnská rezidence vede

 

Nejnavštěvovanější z muzejní nabídky se stala Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách, na kterou zavítalo 14 a půl tisíce lidí. „Tento prohlídkový okruh si každý může projít sám nebo s průvodcem. Loni byl oceněn v soutěži Gloria musaealis a pochvaly sklízí i od běžných návštěvníků. Líbí se jim, jak se v něm povedlo skloubit prohlídku zámku s muzejní expozicí, že si mohou nádhernou renesanční památku projít skrz naskrz a renesanci zažít díky interaktivním prvkům,“ vysvětlil ředitel.

 

Z výstav u veřejnosti bodovalo Dynamo 100, věnované jubileu pardubického hokejového klubu. Během deseti měsíců ji vidělo téměř devět tisíc lidí. Stálicí je také vyhlídka na zámecké věži s nedávno dokončenou expozicí, na tu loni vyšplhalo téměř šest tisíc osob. Z kulturních akcí byly nejoblíbenější Velikonoce na zámku, Pardubický festival piva, Pernštejnské hodování a Sladké Vánoce, na které mířilo pokaždé od tří do pěti tisíc zájemců.

 

„Pardubický kraj v minulých letech do zámku i do klíčových muzejních expozic investoval a je milým zadostiučiněním, že to lidé rekordní návštěvností ocenili. S nemalými investicemi počítáme i v dalších letech, takže atraktivita tohoto celokrajsky výjimečného místa určitě ještě poroste,“ dodal náměstek hejtmana Pardubického kraje pro investice a kulturu Roman Línek.

 

Celková návštěvnost Zámku Pardubice:

 

2022: 93 897 osob

2023: 158 579 osob

 

Nejnavštěvovanější výstavy, expozice:

 

1.   Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách – 14 495 osob

2.   Všechny expozice a výstavy (společná vstupenka) – 11 038 osob

3.   Dynamo 100 – 8767 osob

4.   Zámecká věž – 5776 osob

 

Nejnavštěvovanější akce VČM:

 

1.   Velikonoce na zámku – 4 960 osob

2.   Pernštejnské hodování – 4 296 osob

3.   Pardubický festival piva – 3548 osob

4.   Sladké Vánoce – 3493 osob

 

(skp) Ilustrační foto: VČM (Snímek z Pardubické muzejní noci)

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu