S ambiciózními plány

Region - 25. 01. 2024
S ambiciózními plány

PARDUBICKO - Rok 2024 bude z hlediska investic v dopravě jedním z nejlepších v novodobé historii Pardubického kraje. Samospráva v rozpočtu pro letošek počítá s více než 100 projekty za částku přesahující 2,8 miliardy korun. Na co chce peníze použít? V plánu jsou opravy důležitých mostů, modernizace klíčových komunikací II. a III. třídy i dokončení důležitých dálničních přivaděčů.

 

Pardubický kraj chce i letos pokračovat v nastoleném trendu. V minulém roce šly z různých zdrojů do krajských silnic téměř tři miliardy a samospráva avizovala, že klíčové projekty v dopravě budou mít zelenou i v budoucnu. „Schválený plán je ambiciózní. Využijeme spolufinancování z Integrovaného regionálního operačního programu i Státního fondu dopravní infrastruktury. Pro krajské město bude klíčová oprava Wonkova mostu přes Labe, kterou avizujeme již delší dobu. Dopravní omezení začnou letos v červnu a práce mají skončit na podzim příštího roku. Na seznamu našich priorit je i dokončení obchvatů Dašic, Rokytna a silnice mezi Chocní a Českými Libchavami, jejichž otevření je v plánu ještě letos. Zároveň pod novým ředitelem pokračují strukturální změny ve fungování Správy a údržby silnic Pardubického kraje, jejichž cílem je mimo jiné ještě aktivnější komunikace investic, uzavírek a změn v dopravě. Pokračujeme i s aktualizací a vývojem krajského dopravního portálu, kde chceme všechna důležitá data k našim investicím mít pro občany na jednom místě do zahájení stavební sezóny,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

 

Velká pomoc z Evropské unie

 

Při návrhu rozpočtu se krajská samospráva snažila uvolnit maximum možných finančních prostředků, a to i ze zvýšeného inkasa daní z minulého roku, na projekty spojené s rekonstrukcí silniční infrastruktury. „O úpravách rozpočtu a zapojení zvýšeného inkasa daní z loňského roku bude rozhodovat zastupitelstvo na svém jednání 20. února, ale pevně věřím, že tyto návrhy budou potvrzeny. Letošní rozpočet je opět velice proinvestiční, a to zejména v oblasti dopravy. Celkem letos počítáme, že bychom z různých zdrojů investovali přibližně 2,8 miliard korun s DPH. Ze Státního fondu dopravní infrastruktury máme přislíbeno přes 880 milionů, z Integrovaného regionálního operačního programu chceme čerpat téměř 900 milionů, zbytek bude převážně z krajského rozpočtu. Vzhledem k tomu, že masivní investice znamenají jisté dočasné dopravní komplikace, snažili jsme se vše koordinovat v maximální míře s obcemi a dalšími institucemi, aby reálné dopady byly co nejmenší. Osobně považuji částku 2,8 miliardy na investice do dopravy za velký úspěch, vezmeme-li v potaz, jak je Pardubický kraj dlouhodobě, systémově a nespravedlivě bit na rozpočtovém určení daní,“ dodává hejtman Martin Netolický.

 

Vše podstatné najdete na dopravním portálu

 

V novém roce pokračuje aktualizace webu https://doprava.pardubickykraj.cz, na kterém do zahájení stavební sezóny najdete základní informace k jednotlivým realizovaným plánovaným projektům a v případě těch větších i infoleták s dalšími důležitými údaji. Pomocí jednoduchých filtrů můžete projekty vytřídit podle stupně realizace, datu zahájení, typu komunikace i částky. Novinkou na webu je doplnění kompletních částek za jednotlivé stavební akce, přidání cen s DPH pro snazší orientaci veřejnosti i zveřejnění plánovaných oprav na železnici. (MiV)  Foto: Pk (Na snímku napojení silnice II/322 na D35 u Dašic)

Mohlo by vás zajímat:

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024