Ze Senátu do Přelouče a něco navíc

Region - 15. 03. 2024
Ze Senátu do Přelouče a něco navíc

PŘELOUČ - Ze Senátu se do města v pondělí 18. 3. přesunou fotografie broumovských kostelů, a to do Galerie, klubu a vinotéky Kotýnek a do městské knihovny. Právě na Broumovsku totiž začíná východočeská Svatojakubská trasa, která je propojuje. Akci pořádá Centrum svatojakubských poutníků Přelouč ve spolupráci s Městem Přelouč.

 

Hosty vernisáže budou starostové některých měst a obcí, které jsou na trase Svatojakubské cesty, včetně starosty Broumova Arnolda Vodochodského.

 

Výstava prezentuje sedm vzácných barokních kostelů na Broumovsku, které díky aktivitám faráře P. Martina Lanžiho už nechátrají, ale postupně se daří shánět finanční prostředky na jejich rekonstrukci. Mezi nimi je i kostel sv. Jakuba v Ruprechticích, který je přímo na svatojakubské cestě.

 

„Východočeská Svatojakubská cesta propojuje spoustu krásných míst v Královéhradeckém i Pardubickém kraji. Abychom více zviditelnili tuto unikátní historickou cestu, realizovali jsme loni projekt instalace 17 svatojakubských patníků v Pardubickém kraji a momentálně zahajujeme projekt v Královéhradeckém kraji. Tam bude svatojakubských patníků 14 a první z nich bude právě v Broumově,“ sděluje Zdenka Kumstýřová, manažerka Centra svatojakubských poutníků v Přelouči. „Na každém patníku je kromě svatojakubské mušle vysekaná i kilometráž, kolik je z daného místa do cíle v Santiagu de Compostela ve Španělsku, kde se v katedrále nachází hrob sv. Jakuba staršího. Z Přelouče je to 3 201 km.“

 

Projekt finančně podpořila Rada Královéhradeckého kraje a každé zapojené město či obec také poskytly příspěvek v určité domluvené výši. Všechny patníky budou instalovány do konce dubna, před zahájením hlavní turistické sezóny.

 

Městská knihovna v Přelouči se připojila navazující aktivitou a vyzvala na sociálních sítích Přeloučany, kteří byli v Santiagu de Compostela, nebo na některé svatojakubské trase, aby poslali fotografii a svůj vzkaz. Ty se budou postupně tisknout a vystaví se v prostorách knihovny.

 

Kulturní a informační centrum města Přelouče doplňuje propagaci Svatojakubské cesty připravovanou výstavou fotografií přeloučského fotografa Pavla Kurky, která bude otevřena od dubna do května letošního roku. (zr) Foto: ARCHIV (Na snímku výstava v Senátu PČR)

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu