Hejtman: Víme, jak prostředky využít

Region - 03. 04. 2024
Hejtman: Víme, jak prostředky využít

PARDUBICE - V úterý 2. dubna se uskutečnilo krajské setkání představitelů Svazu měst a obcí České republiky (SMO ČR). Starostové měst a obcí se zabývali například obecní spoluprací, energetickými úsporami či novinkami v oblasti legislativy. Setkání se za krajskou samosprávu zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který starosty seznámil s aktuálním stavem jednání o změně rozpočtového určení daní pro kraje.

 

„Většinová shoda krajů je základem pro další jednání na úrovni vlády a parlamentu. Najít řešení, se kterým budou spokojeni všichni, je vždy složité, ale splnili jsme podmínku, kterou dalo Asociaci krajů ČR Ministerstvo financí, protože pro návrh bylo 11 ze 14 krajů. V případě našeho kraje se může jednat až o 2,5 miliardy korun oproti stávajícímu stavu, což jen dokresluje, jak znevýhodnění oproti jiným krajům jsme. Tyto prostředky bychom využili nejen na opravy silnic či do zdravotnictví, ale také na projekty, na které není možné čerpat evropské dotace či na posílení vlastních dotačních titulů kraje, což by samozřejmě bylo pozitivem i pro města a obce v rolích žadatelů," uvedl hejtman Martin Netolický, podle kterého stávající rozdělení daní nereflektuje aktuální počty obyvatel jednotlivých regionů, jelikož přepočet je řešen podle 20 let starého klíče.

 

Hejtman také vyjádřil znepokojení nad dopady konsolidačního balíčku na rozpočty obcí. „Například objem příspěvků na výkon státní správy, tedy služby, kterou si u obcí objednává stát, se oproti loňskému roku krátí o dvě procenta. Konsolidační balíček upravil také rozpočtové určení daně z hazardu, což negativně ovlivní daňový příjem obce," sdělil hejtman, který také poděkoval Svazu měst a obcí za spolupráci nejen s Pardubickým krajem, ale také s Asociací krajů ČR. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně