Půl milionu dávek

Region - 29. 08. 2021
Půl milionu dávek

PARDUBICKO - Pardubický kraj dosáhl během pátku 500 tisíc podaných očkovacích dávek na svém území. Prvním, kdo byl v kraji očkován, byl 31. prosince primář ARO oddělení Pardubické nemocnice Jiří Pařízek. Nejvíce očkovaných za den bylo 6 247, a to 23. června.


„Už po vánočních svátcích nám bylo jasné, že budeme muset řešit očkování, a proto jsme začali připravovat strategii, jak budeme řešit jednotlivá očkovací místa, aby byla lidem dostupná. V lednu se potvrdilo, že to opět budou kraje, které mají sehrát v očkování klíčovou roli. Nemáme žádnou fakultní či vojenskou nemocnici přímo řízenou státem, a proto jsme vše museli zvládnout s kolegy z našich nemocnic. Do toho však téměř každý den přicházely nové, a především rozdílné informace od státu, což nám přípravy rozhodně neulehčovalo. S odstupem jsem však přesvědčen, že jsme to jako kraj zvládli. A všem, co pomáhali, patří můj velký dík,“ zrekapituloval dosavadní očkovací kampaň hejtman Martin Netolický.


Prvním velkokapacitním očkovacím centrem v kraji se stal sál Jana Kašpara v budově Reálky na Krajském úřadě Pardubického kraje. Následovaly další nemocnice akutní lůžkové péče, zařízení následné péče, ale i soukromé společnosti. „V maximálním rozsahu jsme měli celkem 21 očkovacích míst po celém kraji, tak aby bylo očkování co nejdostupnější. Díky této síti jsme dokázali naočkovat i přes 6 200 osob za jediný den,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.


V Pardubickém kraji navíc kromě stabilních očkovacích míst funguje také očkovací kamion, který provozuje společnost Podané ruce. Ten kromě posílení očkování v Pardubicích a Chrudimi zajíždí do vybraných měst a obcí. „V době, kdy jsme potřebovali zkrátit čekací dobu na očkování v Pardubicích, nám očkovací kamion zásadním způsobem pomohl. Poté jsme se domluvili s provozovatelem na očkování v dalších městech a obcích, kde byl zájem a potřebovali jsme zvýšit proočkovanost obyvatel. Takto jsme bez předchozí registrace prozatím proočkovali přes čtyři tisíce lidí,“ uvedla Michaela Matoušková s tím, že kamion se v neděli přesunul do Holic, následně do Letohradu, Lanškrouna, Moravské Třebové, až dorazí 2. září do Dlouhé Loučky.

 

Jeho pouť po regionu by však mohla pokračovat. „Znovu jsme kontaktovali starosty obcí s nabídkou přistavení kamionu a v tuto chvíli předpokládáme, že by mohl do kraje vyrazit znovu v polovině září. Opět by bylo možné bezregistrační očkování dvoudávkovou vakcínou od společnosti Pfizer a jednodávkovou vakcínou Janssen. Momentálně máme potvrzený zájem například z Vysokého Mýta, Žamberku či Kladrub nad Labem,“ upřesnil hejtman Martin Netolický. (DoB) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života