Víkend: Koně v akci

Město Pardubice - 10. 09. 2021
Víkend: Koně v akci

PARDUBICE – Už jen pár okamžiků zbývá do zahájení 23. ročníku výstavy Koně v akci. Na Pardubickém závodišti je již vše připraveno nejen na chovatelské přehlídky mnoha plemen koní, ale také na bohatý doprovodný program. Dojde také na setkání s trojnásobným vítězem Velké pardubické Josefem Bartošem, který se stane kmotrem hned dvou hříbat.

 

Výstava Koně v akci se koná na Pardubickém závodišti o víkendu 11. a 12. září. V sobotu na návštěvníky čeká program plný koní a jejich dovedností, v neděli se budou slavit především dožínky.

 

Sobotní program začíná už v 9:00 hodin ráno. Během dopoledne budou postupně předvedeni hříbata, klisny i hřebci chladnokrevných plemen koní, haflingů, shetlandských pony a slovenského teplokrevníka. Ti přijdou na řadu po poledni. Výstavu hříbat tohoto plemene zakončí křest dvou malých kobylek, pro která vybírala jména veřejnost na facebooku výstavy a jejichž kmotrem se stane vítěz Velké pardubické Josef Bartoš.

 

S ním se budou moci návštěvníci potkat už od půl jedenácté v Dostihovém klubu, kde bude mimo jiné promítnut i film o třech žokejích a jejich cestě na Velkou pardubickou s názvem „Žokejové“.

 

V poledne začne Mistrovství ČR v orbě koňmi a 18. ročník soutěže O ruchadlo bratranců Veverkových a o další hodinu později ožije i podium. Tam svůj koncert odehraje orchestr při ZUŠ Havlíčkova Pardubice „No Strings Orchestra“.

Ve 14:00 hodin bude zahájen bohatý program v cílové rovině Pardubického závodiště. Na diváky čekají ukázky koňského fotbalu, starokladrubští vraníci ve čtyřspřeží, drezuře i policejní službě, ukázky westernových disciplín a poprvé před veřejností také steeplechase dostih shetlandských pony. Se šesticí koní se představí Miloslav Simadl, který s nimi pracuje v absolutní volnosti a využívá k tomu přirozenou komunikaci s koňmi. Součástí tohoto programu bude také vyhlášení nejkrásnějšího koně výstavy. Patronem této soutěže je Slavia pojišťovna.

 

A úplný závěr bude patři formanské jízdě, která bude už pozvánkou na nedělní Okresní dožínky, pořádané Okresní agrární komorou Pardubice. Z koňského programu budou v neděli pokračovat výstavy plemene hafling a v lesíku se pak uskuteční Mistrovství ČR v ovladatelnosti s kládou.

Vraťme se ale ještě do sobotního programu. Pro dětské návštěvníky budou připravena různá stanoviště, za jejichž splnění si děti budou moct na řemeslném jarmarku „Řemesla jinak“ vyzvednout stříbrný peníz a tovaryšský list. Zde bude také s historickou hudbou vystupovat muzikant Jan Venas. V podvečer se bude konat Mistrovství ČR v těžkém tahu. Děti budou mít příležitost projet se na koních a pro všechny jsou připraveny projížďky kočáry po dostihové dráze. Bude toho ale mnohem víc.

 

Po celý víkend bude probíhat výstava zemědělské techniky i hospodářských zvířat a prezentovat se budou malé pivovary – samozřejmě s ochutnávkou svých produktů. V Dostihovém klubu bude instalována výstava malíře obrazů koní Daniela Havla a v tiskovém středisku oblíbená výstava o Velké pardubické. Ve vestibulu hlavní tribuny se budou prezentovat odborné střední školy – ta z Velké Chuchle s sebou přiveze i dostihový trenažer.

 

Vstupenky se prodávají na sobotu. Jejich zakoupení v online prodeji na webu závodiště www.zavodistepardubice.cz má hned dvě výhody – ceny jsou nižší a návštěvníci výstavy se vyhnou případnému čekání u pokladen v den konání akce. Kromě základního vstupného a zlevněných vstupenek pro děti a seniory jsou v nabídce také výhodné rodinné vstupenky pro dva dospělé a až tři děti. Na nedělní dožínky je vstup zdarma.

 

Kompletní program výstavy je k dispozici na www.zavodistepardubice.cz/kone-v-akci.

(noh) Foto: DOSTIHOVÝ SPOLEK

 

 

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií