Arnošt dlí v Přelouči

Město Pardubice - 08. 03. 2022
Arnošt dlí v Přelouči

PARDUBICE - Po 10 letech provozu přistupuje dopravní podnik ke kompletní revizi technického stavu lodi Arnošt z Pardubic. Plavidlo, která bylo vyrobeno v roce 2001, prošlo v roce 2011 modernizací a od dubna 2012 vyplouvá pod vlajkou Dopravního podniku města Pardubic a.s. Ten loď nejen provozuje, ale zajišťuje také její kompletní technický servis.

 

S profinancováním této akce vypomáhá Město Pardubice částkou 2,5 milionu korun. Konečná částka bude však jasná až po provedení prohlídky lodi na souši a po revizích stavu pláště lodi a vnitřních nádrží.

 

Do přístaviště v Přelouči, které je vhodné pro manipulaci s nadměrným nákladem pomocí těžké techniky, odtáhl loď Arnošt z Pardubic tlačný remorkér. Tady ji ve čtvrtek 10. března během dopoledne vyzvednou z vody dva 180tunové jeřáby a ve večerních hodinách bude převezena do místa, kde bude provedena prohlídka lodi. Do cíle by měl tento nadměrný náklad o délce téměř 40 metrů a šířce 5,2 metru dorazit kolem 23. hodiny.

 

Prohlídka lodi je načasovaná před hlavní letní sezónou tak, aby se stihly případné opravy do června a se začátkem letních prázdnin se Arnošt vrátil zpět do svého domovského přístavu za enteria arénou. To je samozřejmě ideální scénář, ale termín návratu lodi na vodu se bude odvíjet podle skutečného stavu lodi a náročnosti oprav. Do konce března tedy proběhne pomocí RTG kontrola pláště, motorů, nádrží na odpadní vodu, demontáž vnitřního vybavení – kuchyně a následně se stanoví harmonogram prací.

 

„V případě nutnosti rozsáhlejších oprav budeme muset situaci průběžně řešit. O vývoji bude dopravní podnik informovat na svých webových stránkách,“ sdělila mluvčí Dopravního podniku Jitka Malinská. (zr) Foto: DPMP

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií