Institut Paměti národa otevřen

Město Pardubice - 16. 03. 2022
Institut Paměti národa otevřen

PARDUBICE – V úterý 15. března byl v Machoňově pasáži slavnostně otevřen jako první v České republice Institut Paměti národa. Jeho večerní zpřístupnění se setkalo s velkým zájmem veřejnosti. „Institut nabídne úplně jinou návštěvnickou zkušenost, než na jakou jsou lidé zvyklí z tradičních muzejních expozic,“ zdůraznil ředitel pobočky Paměť národa Východní Čechy Tomáš Heller. 

 

Nová interaktivní výstava v Pardubicích přináší inspiraci a paralely k dnešku z české moderní historie. Instalované příběhy důstojníka z 2. světové války Tomáše Sedláčka a Jaryny Mlchové, která i přes hrozící nebezpečí pomáhala druhým, jednoznačně ukazují, že v každé době je třeba se postavit zlu. Výstava stojí především na osobních příbězích pamětníků ze sbírky Paměť národa, a právě tím se odlišuje od jiných expozic. Využívá rozšířenou realitu, speciální promítací komory s kouřovými efekty, dotykové obrazovky nebo digitálního průvodce.

 

Institut Paměti národa počítá s individuálními návštěvníky, ale zaměří se i na školní kolektivy. V obou případech je vhodné návštěvu avizovat a registrovat se k ní předem.

 

„Podobná centra věnovaná moderním dějinám otevíráme postupně i v dalších krajských městech — 22. března zahajujeme dočasnou audiovizuální výstavu v budoucím institutu v Olomouci v brněnském institutu pořádáme pravidelné diskuze,“ uvedl Tomáš Heller. 

 

Při úterním otevření byly mimo jiné osobnosti přítomny i pěvkyně Dagmar Pecková, jež zakončila slavnostní akt hymnou České republiky, a zpěvačka Aneta Langerová. (ro) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ (Na snímku pohled do Machoňovy pasáže před zpřístupněním institutu)

 

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií