U Univerzity nově

Město Pardubice - 02. 06. 2022
U Univerzity nově

PARDUBICE - Po nedávném zahájení stavby terminálu B u nádraží, který bude v krajském městě „přístavem“ pro meziměstské autobusy, začala v úterý také výstavba terminálu u univerzity. Ten zvýší komfort nejen pro uživatele městské hromadné dopravy z největšího pardubického sídliště Polabiny, ale také cestujícím z meziměstských a dálkových spojů, které mají v Hradecké ulici své zastávky. Jeho stavba bude spolufinancovaná z evropských fondů v rámci ITI.

 

„Terminál Univerzita by měl být hotov do osmi měsíců, tedy do února příštího roku. Jeho výstavba zasáhne do organizace hromadné dopravy v těchto místech, konkrétně do dislokace autobusových zastávek. Linkové a dálkové autobusy nebudou po dobu výstavby stát u univerzity, ale v obou směrech v zastávkách MHD Stavařov, tedy o kousek blíže k centru Pardubic,“ popsal změny, které cestující od středy čekají, náměstek primátora Jan Nadrchal.

 

Přestavby se dočkají obě protilehlé zastávky u Univerzity Pardubice, které jsou využívané společně vozy MHD i regionální dopravy. Dosavadní přístřešky nestačily ochraně všech cestujících před nepřízní počasí. Nově bude zastřešen prostor v celé délce autobusových zálivů. Terminál v tomto významném veřejném prostoru musí vyhovovat technicky, kapacitně, ale i esteticky. V zastávkách budou položeny nové chodníky, na straně blíže k sídlišti vznikne cyklostezka, aby se předešlo kolizím cyklistů s chodci. Podchod po Hradeckou ulicí bude osvětlen a celý prostor nového terminálu bude dovybaven lavičkami, koši na odpadky a také stojany na kola.

 

„Terminál Univerzita bude stát téměř 26 milionů korun. Podstatnou část těchto nákladů, více než 70 procent, ale bude činit dotace z evropských peněz. Stejně jako terminál B je totiž financován v rámci sdružené územní investice (ITI) hradecko-pardubické aglomerace. Na obě tyto akce budeme čerpat finanční prostředky alokované aglomeraci ještě pro období 2014+“, řekl náměstek Nadrchal. (NaH) Foto: JAN ŠAFÁŘ

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií