Jak bydlet levněji a lépe?

Město Pardubice - 12. 10. 2022
Jak bydlet levněji a lépe?

PARDUBICE - Bydlení se stává stále méně finančně dostupným. Existují však i formy bydlení, které tento problém mohou řešit – například obecní, družstevní či spolkové bydlení.

 

V Pardubicích zjišťuje tým architektů a sociologů, jaký je zájem o takové formy bydlení mezi obyvateli města. V říjnu a listopadu pořádají ve spolupráci s městem Pardubice sérii workshopů, do kterých se může zapojit každý zájemce o bydlení.

 

Participativní bydlení, kdy se obyvatelé bytového domu podílejí na podobě, plánování výstavby nebo na údržbě a provozu domu, je jedním znástrojů, jak zajistit dostupnější a udržitelnější bydlení. Architekti a sociální vědci zkoumají, jak by mohlo takové bydlení vypadat z pohledu obyvatel a jak mohou tyto formy podpořit obce samotné. „Zjišťujeme preference a potřeby obyvatel, co jsou lidé ochotni sdílet a jak mohou spolupracovat, aby v budoucnu ušetřili své náklady na bydlení,” vysvětluje hlavní řešitel projektu, ekonom a sociální geograf Jan Malý Blažek z Masarykovy univerzity v Brně.

 

Participativní bydlení má různé podoby, může je iniciovat obec či skupina lidí, může být na soukromém i obecním pozemku, může se jednat o novostavbu či rekonstrukci, byty mohou být k prodeji či k pronájmu. Společné mají to, že nejsou určeny k investičnímuzisku a že se lidé mohou přímo aktivně podílet na vzniku a provozu projektu. Díky nákladům ušetřeným mj. za marži developera a jejich rozložení mezi obyvatele lze nejen výrazně ušetřit, ale zároveň investovat do společného vybavení domu, jako jsou dílna, herna pro děti, pokoj pro hosty, střešní terasa, zahrada či zdroj obnovitelné energie.

 

„Obyvatelé využívající participativní bydlení se díky této spolupráci obvykle více znají, což přináší další benefity, ať už jde o bezpečí nebo třeba pomoc s hlídáním dětí,“ dodává Petr Kubala ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

 

Jak je možné se zapojit? „Pro obyvatele a města, která mají o participativní bydlení zájem, připravujeme manuál, aby věděli, jak postupovat. K tomu však potřebujeme zjistit, co lidé preferují a jaké jsou jejich možnosti, obavy či omezení. Na workshopech se lidé dozvědí více o participativním bydlení, o možnostech jeho aplikace v Pardubicích a vyzkouší si, jak by bylo možné jej začít realizovat,“ uvádí architekt David Tichý z Fakulty architektury ČVUT v Praze.

 

Workshopy se uskuteční 19. října, 2. a 23. listopadu vHudebním sále pardubické radnice, vždy v čase od 16:30 do 19:30 hodin. Na nich bude možné dozvědět se o participativním bydlení více, výzkumníci představí různé formy a konkrétní úspěšné projekty ze zahraničí, proč může být takové bydlení finančně dostupnější a udržitelnější než běžná výstavba a jaké jsou jeho kvality. Zapojení veřejnosti výzkumníkům pomůže zjistit představy obyvatel měst, co chtějí sdílet a jak by mohli spolupracovat v projektech bydlení. Zájemci o účast na workshopu se mohou přihlásit skrze registrační formulář: https://forms.gle/Vb571RiNPZRf5pft8.

 

(zr) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií