Obor, jenž má smysl

Region - 12. 01. 2023
Obor, jenž má smysl

PARDUBICE - Ve středu 11. ledna se v prostorách Střední průmyslové školy chemické (SPŠCH) uskutečnilo regionální finále 16. ročníku soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR. 29 finalistů z 18 základních škol změřilo své síly v laboratorních dovednostech a poté se zúčastnilo interaktivní chemické show. Učitelé absolvovali doprovodný program společnosti Explosia.

 

Soutěž odstartovala v září loňského roku a její základní kola probíhala v pěti krajích: Pardubickém, Královéhradeckém, Středočeském, Libereckém a v Kraji Vysočina. Celkem se klání zúčastnilo téměř 7 000 žáků devátých tříd ze 195 základních škol. „Letošní rekordní účast dokládá, že po covidovém útlumu jsou školy opět v dobré kondici a žáci i učitelé jsou nakloněni aktivitám nad rámec svých povinností. Dnešní soutěžící, kteří se probojovali dvěma koly teoretického testování až do finále, zasluhují velké uznání. Prokázali nejen vynikající znalosti a vědomosti, ale i nesporný talent, který je předurčuje k tomu, aby se chemie stala jejich studijním oborem,“ konstatuje ředitel pořádající SPŠCH Jan Ptáček.

 

Finále prověřilo praktické dovednosti soutěžících. Úkolem talentovaných chemiků bylo vypracovat laboratorní úlohu, zaměřenou na stanovení množství vitaminu C pomocí neutralizační odměrné analýzy. Praktickou část úlohy doplnil krátký test teoretických znalostí a chemických výpočtů. Po 120 minutách práce se finalisté shodli, že zadání nebylo jednoduché, ale dokázali si s ním poradit. „Laboratorní úloha pro mě byla těžší než výpočty nebo teorie, protože vyžadovala naprostou přesnost, což není moje nejsilnější stránka. Přesto si myslím, že jsem si vedla docela dobře, a doufám, že se umístím do desátého místa. Chemie mě moc baví a chtěla bych se jí věnovat dál. Jednu z přihlášek na střední školu jsem si proto podala i na zdejší průmyslovku,“ svěřila se Tereza Salátová ze ZŠ Cerekvice nad Loučnou.

 

Souběžně s děním v laboratořích probíhal i doprovodný program pro učitele, který si připravila společnost Explosia. Tiskový mluvčí Martin Vencl představil přítomným prezentaci o historii i současnosti firmy a poté besedoval s učiteli o aktuální situaci v chemickém průmyslu. „Jsme rádi, že můžeme debatovat se zástupci škol, neboť právě oni jsou těmi, kteří výrazným způsobem žáky ovlivňují a připravují je pro dospělý život. Kdo jiný by měl mít představu o tom, jaké jsou aktuální potřeby firem, na čem jim záleží a kam směřují, než právě učitelé? Těší nás, že jim můžeme představit náš obor, který je v rámci republiky unikátní,“ vysvětluje Martin Vencl.

 

Finálový den završila odpolední interaktivní chemická show. Lektoři SPŠCH předvedli žákům a pedagogům řadu efektních experimentů, kterými lze zpestřit výuku chemie. „Stále platí lety ověřená pravda, že jeden dobře provedený pokus vydá za desítky hodin nudné teorie. Působivý experiment dokáže totiž okouzlit a nadchnout, což je prvotní předpoklad pro vzbuzení hlubšího zájmu o jakýkoli obor,“ objasňuje ředitel SPŠCH Jan Ptáček.

 

Slavnostní vyhlášení výsledků regionálního kola soutěže proběhne 22. března v pardubickém ABC klubu. „Předání cen bude mít podobu společenské události s bohatým doprovodným programem. Kromě tanečních vystoupení, ukázek chemických pokusů, kosmetického salonu a závěrečné diskotéky se úspěšní mladí chemici a jejich učitelé mohou těšit na velmi atraktivní ceny. Ty jim předají zástupci firem a společností, které soutěž podporují,“ přibližuje za organizátory Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing.

 

Slavnostním vyhlášením výsledků ale soutěž ještě nekončí. Sedm nejlepších žáků z pardubického regionu postoupí do celostátního finále, které 13. června pořádá Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice ve spolupráci se Svazem chemického průmyslu ČR a MŠMT. Celostátní finále rozhodne o tom, kdo se stane králem mladých chemiků pro rok 2023. (zr) Foto: CM

Mohlo by vás zajímat:

Exit 91

Exit 91

Prozkoumali 91 kilometrů a to nejlepší teď vystavují v muzeu 

Těší se na návštěvníky

Těší se na návštěvníky

Hrad Rychmburk je už po zimě připravený, čeká na turisty

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace