V Semíně přibyla expozice varny

Region - 10. 06. 2023
V Semíně přibyla expozice varny

SEMÍN - Jedním z památkově chráněných objektů, jehož obnovu kraj dotačně podporuje, je i takzvaný zámeček v obci. Nechal ho postavit Vilém z Pernštejna pro správu okolního panství a později byl k němu přistavěn pivovar. V roce 1880 se zde místnímu sládkovi narodil budoucí slavný architekt Josef Gočár.

 

Zámeček s pivovarem se před pár lety doslova rozpadal. Jeho nynější vlastníci mají ale konkrétní plány na jeho záchranu a smysluplné využití jak pro kulturní, tak do budoucna i pro turistický ruch. Náš kraj pomáhá s památkovými opravami od roku 2019 a také s budováním historických expozic pro veřejnost. Celkem jsme v posledních pěti letech přispěli na tyto aktivity částkou přes 900 tisíc korun,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

 

Už v roce 2021 byla otevřena expozice sladovnictví, která je v původních prostorách s unikátním hvozdovým valachem a náduvníkem a návštěvníci se mohli podívat do zámečku v rámci programu 500 let renesance ve východních Čechách.

 

Letos k tomu přibude muzejní expozice varny. Původní prostor varny, ve kterém se na rozdíl od sladovny nedochovalo žádné původní zařízení, bude po dohodě s orgány památkové péče využit pro vybudování recepce budoucího hotelu. Na muzejní expozici historické varny se proto zájemci podívají v přístupové chodbě do historických sklepů. Tam bude nově umístěn provoz moderního minipivovaru.

 

Celá vybudovaná expozice demonstruje výrobu sladu a vaření piva v tzv. předindustriálním období, tj. od období středověku do počátku průmyslové revoluce. Tehdejší pivovar byl vybudován v roce 1691 přístavbou k zámečku a pivo se tu vařilo 235 let,“ řekl Jan Kvasnička, jednatel společnosti Zámecký pivovar Semín.

 

Další plány se týkají Gočára a Semínských přesypů. „Poté, co se krajská galerie přejmenovala na Gočárovu a přestěhovala do Automatických mlýnů, je pro náš kraj velmi zajímavý i projekt expozice architekta Josefa Gočára a jeho žáků v půdním prostoru zámečku, kde rodina bydlela, než se přestěhovala do Lázní Bohdaneč. Na přípravě už majitelé  s odborníky začali pracovat,“ těší se na další zajímavost v Semíně Roman Línek. V zrekonstruovaném objektu zámečku bude také expozice Semínských přesypů, které jsou Evropskou přírodní památkou Natura 2000 a k vidění jsou hned vedle zámečku. (zun) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ (Na snímku z expozice náměstek pardubického primátora René Živný a náměstek hejtmana Roman Línek, kteří si při pátečním otevření vyzkoušeli dobové zařízení pivovaru)

Mohlo by vás zajímat:

Policisté se zaměřili na cizince

Policisté se zaměřili na cizince

S jedním mužem je vedeno řízení o jeho vyhoštění

Zvláštní ocenění za počin roku

Zvláštní ocenění za počin roku

Na ocenění Gloria musaealis 2023 tentokrát bodovala Gočárova galerie

Prezident Pavel zamíří na Pardubicko

Prezident Pavel zamíří na Pardubicko

Hlava státu navštíví Explosii, nemocnici a poklepe základní kamen Centra leteckého výcviku

Ukončení topné sezony

Ukončení topné sezony

Letošní zima byla výjimečná

Křišťálové komíny pro východní Čechy

Křišťálové komíny pro východní Čechy

Nejvyšší ocenění za projekty roku 2023 pro Elektrárny Opatovice a EOP Distribuce

Nezvládla jízdu na kruhovém objezdu

Nezvládla jízdu na kruhovém objezdu

Pravý důvod odhalila dechová zkouška. Řidička nadýchala 2,98 promile alkoholu