Bylo co ukázat

Region - 12. 06. 2023
Bylo co ukázat

PARDUBICKO - Už dvacet let trvá partnerství Pardubického kraje s francouzským regionem Centre Val de Loire. Kraj na březích řeky Loiry se svými unescovými  zámky je pětkrát větší než ten Pardubický, ale má mnoho podobností, včetně velkého vlivu renesance. V minulosti z výměn profitovali zejména Češi, ale jak se ukázalo při poslední návštěvě francouzské delegace, situace se začíná vyrovnávat.

 

Minulý týden jsme tu měli po covidové pauze a volební obměně regionu Centre Val de Loire novou reprezentaci z oblasti kultury a podpory neziskového sektoru, čtyřčlennou delegaci vedla viceprezidentka regionu Delphine Benassy. Vytipovali jsme si určité okruhy další spolupráce. Rádi bychom s Francouzi udělali společný výstavní projekt moderního umění, na kterém by spolupracoval tým Gočárovy galerie. Další témata se týkala například loutkářství, turistického marketingu památek, nebo i pokračování programu 500 let renesance. Hosty zaujala nová budova Gočárova galerie i proměny pardubického zámku.  Velmi inspirativní pro ně byly také inovativní projekty v péči o ohrožené rodiny a děti, které jim přestavila nezisková organizace Amalthea v Chrudimi.  Myslím, že si vzájemně máme co dát,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek.

 

Francouzský region je v tomto volebním období hodně zaměřený na udržitelnost rozvoje, na rovné příležitosti a na zlepšování pracovních podmínek zaměstnanců.  Podporuje neziskové organizace, které pomáhají uprchlíkům, a to nejen z Ukrajiny. Proto se zde jeho představitelé zajímali o služby pro děti uprchlíků v Amalthee i ve spolku Kalyna v Pardubicích. V rámci turistického marketingu památek pro ně byla zajímavá i návštěva Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. (zun) Foto: Pk (Snímek z návštěvy spolku Kalyna)

Mohlo by vás zajímat:

Policisté se zaměřili na cizince

Policisté se zaměřili na cizince

S jedním mužem je vedeno řízení o jeho vyhoštění

Zvláštní ocenění za počin roku

Zvláštní ocenění za počin roku

Na ocenění Gloria musaealis 2023 tentokrát bodovala Gočárova galerie

Prezident Pavel zamíří na Pardubicko

Prezident Pavel zamíří na Pardubicko

Hlava státu navštíví Explosii, nemocnici a poklepe základní kamen Centra leteckého výcviku

Ukončení topné sezony

Ukončení topné sezony

Letošní zima byla výjimečná

Křišťálové komíny pro východní Čechy

Křišťálové komíny pro východní Čechy

Nejvyšší ocenění za projekty roku 2023 pro Elektrárny Opatovice a EOP Distribuce

Nezvládla jízdu na kruhovém objezdu

Nezvládla jízdu na kruhovém objezdu

Pravý důvod odhalila dechová zkouška. Řidička nadýchala 2,98 promile alkoholu