Zemědělci žijí v nejistotě

Region - 13. 06. 2023
Zemědělci žijí v nejistotě

NABOČANY - Za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a radního pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslava Krčila byl v úterý dopoledne zahájen další ročník celostátní zemědělské výstavy Naše pole. Návštěvníci z řad odborné i laické veřejnosti se zde mohou seznámit se zajímavými polními odrůdami nebo ochranou a výživou rostlin. Součástí akce je tradičně také výstava nejmodernějších zemědělských strojů a techniky.

„Situace v českém zemědělství je dlouhodobě nestabilní a mezi zemědělci je patrná dlouhodobá nejistota z hlediska dalšího vývoje. Nejprve se jednalo o nastavení dotačních parametrů v rámci společné zemědělské politiky a nyní všichni čekáme, kde v rámci konsolidačního balíčku stát vezme zemědělství avizovaných 10 miliard korun. Zatím ani Agrární komora, ani další svazy nevědí, kde se tyto prostředky vezmou a koho a jak hluboce se škrty dotknou. Proto přeji zemědělcům nejen kvalitní úrodu, ale především pevné nervy, protože ty jsou dnes více než kdy dříve potřeba,“ sdělil hejtman Martin Netolický, který zároveň v rámci akce debatoval se studenty středních zemědělských škol.

K účastníků promluvil také radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil. „Naše pole je tradiční a prestižní akcí a jsem rád, že se koná pravidelně v našem kraji. Je důležité, že si na ni nacházejí cestu také mladí, a to nejen studenti středních zemědělských škol. Jistě pozitivní zprávou je určitě fakt, že alespoň v našem kraji stoupá mezi absolventy základních škol zájem o studium na středních školách se zaměřením na zemědělství,“ uvedl radní Miroslav Krčil.

Na výstavě Naše pole je široká škála odrůd zastoupena celkem na 895 políčkách, ochranu a výživu rostlin prezentuje 230 variant, to vše od 43 vystavovatelů. Návštěvníci letošní přehlídky Naše pole mohu vidět přibližně 650 odrůd zemědělských plodin, více než 160 pokusů na ochranu rostlin a přes 85 pokusů z oblasti výživy rostlin. Na akci je tradičně zastoupena také moderní zemědělská technika a nosným tématem předvádění je technika pro lokálně cílené a variabilní aplikace kapalných látek. Dále se na výstavě prezentují organizace, instituce i školy zemědělského sektoru. V rámci výstavy Naše pole se koná také 2. česko-slovenské mistrovství v orbě koňmi a výstava koní pro hospodářské využití. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Policisté se zaměřili na cizince

Policisté se zaměřili na cizince

S jedním mužem je vedeno řízení o jeho vyhoštění

Zvláštní ocenění za počin roku

Zvláštní ocenění za počin roku

Na ocenění Gloria musaealis 2023 tentokrát bodovala Gočárova galerie

Prezident Pavel zamíří na Pardubicko

Prezident Pavel zamíří na Pardubicko

Hlava státu navštíví Explosii, nemocnici a poklepe základní kamen Centra leteckého výcviku

Ukončení topné sezony

Ukončení topné sezony

Letošní zima byla výjimečná

Křišťálové komíny pro východní Čechy

Křišťálové komíny pro východní Čechy

Nejvyšší ocenění za projekty roku 2023 pro Elektrárny Opatovice a EOP Distribuce

Nezvládla jízdu na kruhovém objezdu

Nezvládla jízdu na kruhovém objezdu

Pravý důvod odhalila dechová zkouška. Řidička nadýchala 2,98 promile alkoholu