Dobře namíchaný koktejl

Kultura - 31. 07. 2023
Dobře namíchaný koktejl

PARDUBICE - Osmý ročník divadelního festivalu Pernštejnlove se povedl jako dobře namíchaný divadelní i hudební koktejl. Od úterý 25. do soboty 29. července se na pardubickém zámku objevily soubory z celé republiky s inscenacemi nejrůznějších žánrů. Diváci viděli tragikomedii, klauniádu, akrobacii, muzikál, thriller, filmovou adaptaci, monodrama, interaktivní divadlo nebo pohádku. Dvanáct divadelních produkcí a pět hudebních se vešlo do pěti dní. Hrálo se na obou nádvořích, v parkánu a v šapitó na prvním zámeckém rondelu.



Je velmi těžké říct, co bylo nejúspěšnější, lidé odcházeli celkově spokojení, což je pro nás největší odměnou,“ uvádí dramaturgyně festivalu Kateřina Fikejzová Prouzová. Zcela vyprodaná byla divadelní adaptace kultovní filmové komedie Válka Roseových v podání olomouckého Divadla Tramtarie. Monodrama Show Dr. Ruth v interpretaci Kateřiny Macháčkové diváci odměnili potleskem vestoje. Emocionálním zásahem přímo do srdce bylo autistické leporelo Plavat v jezeře ostravského Studia G. Velkou zábavu přinesla pouliční klauniáda Happy Hour vynikající pražské skupiny Squadra Sua. Parádní tečku se svým muzikálem Krvavá Henrieta udělalo brněnské Divadlo Stodola.



V hudební části festivalu diváky okouzlila talentovaná hudebnice Nika, harmonikářka Jana Vébrová nebo James Harries. Publikum ocenilo nejen stále stoupající kvalitu představení, koncertů, ale i skvělou organizaci akce. „Lidé nám říkali, že jsou díky nám na chvíli v jiném světě. A že jako Pardubáci jsou sami překvapení a pyšní na to, co zámek nabízí, jak se nádvoří úplně promění,“ uvádí dramaturgyně Kateřina Fikejzová Prouzová.



Každý rok se snažíme festival zlepšit a posunout o kousek dál. Máme radost, že diváky neodradí ani nestálé počasí a někteří si podle festivalu plánují dovolenou a najdou se i takoví, kteří za festivalem na dovolenou do Pardubic míří,“ raduje se Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea v Pardubicích, které festival pořádá společně se spolkem NaEx.



Nádherné prostředí zaujalo i samotné umělce, kteří na open air přijeli. Soubory ve shodě vzkazují, že publikum Pernštejnlove je velmi vnímavé a soustředěné. V této chvíli sice festival v srdci Čech skončil, ale během dvou měsíců se rozeběhnou přípravy na další ročník.



Festival Pernštejnlove pořádají Východočeské muzeum v Pardubicích ve spolupráci se sdružením NaEx. Záštitu nad akcí převzali senátorka Miluše Horská, náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, náměstkyně primátora města Pardubic Jiřina Klčová. Festival podpořila řada firem a organizací, zejména Statutární město Pardubice, Pardubický kraj, Eurovia, Elektrárny Opatovice či Nadace Život umělce. (skp) Foto: VČM

 

Mohlo by vás zajímat:

Jarní koncert JK Bandu je zde

Jarní koncert JK Bandu je zde

V závěru zazní velká orchestrální směs nejkrásnějších skladeb Glenna Millera

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality