Úvod sezony se blíží

Kultura - 30. 08. 2023
Úvod sezony se blíží

PARDUBICE - Příznivci klasické hudby v krajském městě mají poslední možnost pořídit abonmá na další koncertní sezonu. Do nové, 55. sezony vstoupí orchestr s čistě mozartovským programem. Pardubičtí filharmonici spolu s jedním z nejlepších houslistů současnosti Janem Mráčkem uvedou trojici koncertů Vivat Amadeus!, které se uskuteční v Sukově síni Domu hudby ve dnech 18., 19. a 20. září vždy od 19 hodin.

 

Předplatné, které je zároveň i nejvýhodnější vstupenkou na tento i další koncerty sezony, se doprodává už jen od pondělí 28. srpna do neděle 10. září.

 

„Předplatné je nejvýhodnější vstupenkou na naše koncerty. V nabídce máme takzvaný malý cyklus s šesti vybranými koncerty, velký cyklus se všemi deseti koncerty sezony i cyklus tří zábavných koncertů pro děti a rodiče. Všechny cykly jsou již z nadpoloviční většiny obsazeny těmi, kdo si předplatné vyřídili ještě před prázdninami. Kdo má zájem, a ještě tak neučil, tak má úplně poslední šanci.  Doprodej abonmá bude probíhat pouze do neděle 10. září, kdy se předprodej o půlnoci automaticky uzavře. Poté již bude spuštěn od 11. září prodej jednotlivých vstupenek na naše koncerty,“ informovala tisková mluvčí Komorní filharmonie Štěpánka Budinská s tím, že předplatné lze snadno pořídit online prostřednictvím webu kfpar.cz, případně také osobně v Domě hudby v kanceláři předprodeje v 1. patře.

 

„Na úvod večera zazní předehra z Mozartovy opery Don Giovanni, jejíž děj se odehrává ve Španělsku v 17. století. Toto dílo patří mezi nejhranější opery světa. Mozart obdržel objednávku na toto dílo během svého pobytu v Praze v lednu 1987 a světová premiéra se konala 29. října. Je známo, že Dona Giovanniho komponoval Mozart pro Prahu jako dík za vlídné přijetí svých dalších skladeb, včetně Figarovy svatby. Následovat bude Koncert pro housle a orchestr č. 5 A dur K 219. Koncert A dur, K 219, poslední z 5 houslových koncertů, jež devatenáctiletý Mozart napsal v roce 1775, je u houslistů i posluchačů velmi oblíben. Bývá také nazýván pro své „turecké“ téma v triu poslední věty „Turecký“ a jedná se o velmi optimistické, až téměř rozverné dílo“ uvedla Štěpánka Budinská.

 

„Program koncertu uzavře Mozartova symfonie č. 41 C dur, zvaná Jupiter, která geniálně završuje Mozartovu symfonickou tvorbu vůbec a patří k nejslavnějším titulům tohoto žánru. Žasneme, uvědomíme-li si, že je třetí z trojice posledních Mozartových symfonií, které Mozart zkomponoval v rychlém sledu během léta 1788. Každá totiž navíc představuje individuální samostatné dílo a dodnes mají svou velkou celosvětovou popularitu a obdiv. S výjimkou kontrastní, lyricky zbarvené pomalé věty, čiší z těch ostatních radostný optimismus a vyvolává pocit čehosi mimořádného. Jako celek má symfonie schopnost završit celý večer nejen nádhernou hudbou, ale i skvělou atmosférou. Věříme, že tak tomu bude i na zahajovacím koncertu nové sezóny!“ prozradil dramaturg Bohuslav Vítek. (zr) Repro: KFP

Mohlo by vás zajímat:

Jarní koncert JK Bandu je zde

Jarní koncert JK Bandu je zde

V závěru zazní velká orchestrální směs nejkrásnějších skladeb Glenna Millera

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality