Nedělejte finanční rozdíly mezi kraji

Region - 01. 09. 2023
Nedělejte finanční rozdíly mezi kraji

PARDUBICE - V návaznosti na stávající debaty o změně rozpočtového určení pro kraje plánuje Pardubický kraj na návrh hejtmana Martina Netolického předložit další návrh zákonodárné iniciativy, který by změnil stávající dlouholeté nespravedlivé přerozdělení prostředků mezi jednotlivými regiony. Pro Pardubický kraj, patřící dlouhodobě mezi nejvíce znevýhodněné, by změna mohla znamenat miliardu korun navíc.

„Bohužel se ukázalo, že centrální politika převážila a jednání ve sněmovním zákulisí zametlo s dlouhodobými debatami a přípravami změny, která by umožnila konečně narovnat dlouholeté nespravedlivé přerozdělení rozpočtového určení daní pro kraje. Ačkoliv nám již od roku 2021 leží v Poslanecké sněmovně jedna legislativní iniciativa, tak jsme se s kolegy hejtmany, kterých se nespravedlivé rozdělení týká nejvíce, dohodli, že na nejbližších jednáních zastupitelstva předložíme naše krajské iniciativy v parametrech návrhu, na kterém se shodla Asociace krajů. Jedná se o návrh, který by neznamenal snížení prostředků žádného z krajů. Pro náš kraj by toto narovnání mohlo znamenat přibližně miliardu korun do našeho rozpočtu,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že konkrétní legislativní návrh Pardubického kraje předloží na jednání krajské rady v pondělí 4. září, zastupitelé by o něm pak měli jednat 19. září.

 

„Jsem přesvědčen, že pro tento návrh by měli hlasovat všichni krajští zastupitelé bez ohledu na politickou barvu trička, protože zde neřešíme pravicovou či levicovou politiku, ale spravedlnost pro občany našeho kraje, kterým se stávajícím nastavení říká, že mají menší hodnotu než občané jiných krajů. Věřím, že v krajském zastupitelstvu převáží systémový přístup a dle předběžných konzultací věřím, že návrh projde,“ řekl hejtman Netolický, který patří dlouhodobě mezi nejvýraznější kritiky stávající přerozdělení daní pro kraje, které pochází ještě z prvního funkčního období krajských samospráv a od té doby nedoznalo žádných změn. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Exit 91

Exit 91

Prozkoumali 91 kilometrů a to nejlepší teď vystavují v muzeu 

Těší se na návštěvníky

Těší se na návštěvníky

Hrad Rychmburk je už po zimě připravený, čeká na turisty

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace