Za inspirací do Mladé Boleslavi

Region - 04. 09. 2023
Za inspirací do Mladé Boleslavi

PARDUBICE / MLADÁ BOLESLAV - V návaznosti na otevření debat o vzniku nového leteckého muzea na území Pardubického kraje se hejtman Martin Netolický společně s vedením města Pardubic seznámil s fungováním Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi. To ročně láká na 30 tisíc návštěvníků.

 

Letecké muzeum Metoděje Vlacha není jen o statické expozici letadel, ale také o ukázce historických strojů, což je samozřejmě pro návštěvníky muzea velice zajímavé. V tuto chvíli je v muzeu 25 exponátů a z toho hned 22 je provozuschopných. Se stejnou myšlenkou nás společně s městem Pardubice oslovili organizátoři Aviatické pouti, kteří momentálně vlastní tři repliky historických letadel a jednají o zápůjčce dalších strojů. Jsme v tuto chvíli na počátku myšlenky, která by mohla být zajímavá nejen z hlediska samotného města, ale celého regionu,“ řekl hejtman Martin Netolický, který se jednání v Mladé Boleslavi zúčastnil společně s primátorem Statutárního města Pardubic Janem Nadrchalem, náměstkyní Jiřinou Klčovou a náměstkem Janem Hrabalem.

 

Pardubice jsou kolébkou letectví, a proto vítáme iniciativy spojené s rozšířením možností prezentace nejen odkazu Jana Kašpara, ale letectví obecně. Samozřejmě vítáme náměty, které nejsou jen o statických expozicích, ale také o doprovodných atrakcích, které lákají návštěvníky i opakovaně. Doba pokročila a žádá si nové moderní nápady, které vždy k danému tématu přitáhnou více lidí. Jsem přesvědčen, že společně s Pardubickým krajem jsme schopni vytvořit vhodné podmínky pro vznik obdobného projektu právě v Pardubicích,“ sdělil primátor Jan Nadrchal.

 

Nositelem projektu Leteckého muzea Metoděje Vlacha je Středočeský kraj. Muzeum je pobočkou Muzea Mladoboleslavska. Otevřeno veřejnosti bylo v roce 2015. Vznik muzea navazuje na činnost Nadačního fondu Metoděje Vlacha, založeného městem Mladá Boleslav v roce 2001, jemuž mladoboleslavský Aeroklub zapůjčil místo v hangárech na jeho stále se rozrůstající flotilu letadel. Nadační fond má patnáct pilotů, kteří s letadly nejen létají, ale pravidelně o ně pečují a udržují je v dobrém technickém stavu. Věnují se však i rekonstrukci zakoupených replik či stavbě nových letadel. Samotná budova muzea je inspirována tvarem letadla F-117 Nighthawk. Další informace o muzeu lze najít na www.letecke-muzeum-metodeje-vlacha.cz

(DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Exit 91

Exit 91

Prozkoumali 91 kilometrů a to nejlepší teď vystavují v muzeu 

Těší se na návštěvníky

Těší se na návštěvníky

Hrad Rychmburk je už po zimě připravený, čeká na turisty

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace