Kraj vypisuje druhé kolo výzvy

Region - 06. 09. 2023
Kraj vypisuje druhé kolo výzvy

PARDUBICKO - Pardubický kraj pomůže obcím z regionu ušetřit desítky milionů korun potřebných na dokončení digitální technické mapy (DTM). Samospráva zároveň vypíše druhé kolo výzvy, protože stále eviduje zájem starostů o metodickou či finanční pomoc. Spuštění DTM bude revolucí v mapování v České republice. Dojde k němu 1. července 2024 a po letech příprav se veřejnosti zpřístupní on-line databáze s mapovými podklady ve vysokém rozlišení. V nich uživatelé snadno a rychle najdou technické údaje, inženýrské sítě, stavby a další důležité informace.

 

Zájem obcí v prvním kole nás velice potěšil. Chtěli jsme jim vyjít vstříc, protože jsme dostávali z praxe ohlasy, že se starostové obávají přípravy podkladů pro DTM, kterou jim ukládá zákon. Nakonec se v prvním kole naší výzvy přihlásilo 102 obcí, které žádají o podporu ve výši 42 milionů korun. Jelikož stále evidujeme další zájemce o metodickou či finanční pomoc, vyhlašujeme 6. září druhé kolo výzvy ke spolupráci. Všechny podmínky najdou starostové na úřední desce nebo na webu Pardubického kraje. Lhůta pro podání požadovaných dokumentů bude od 15. září do 16. října. V alokaci máme připravených dalších 35 milionů korun,“ uvedl radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.

 

Menším se pomůže více

 

Obce do 1000 obyvatel včetně mohou i ve druhém kole výzvy Pardubického kraje získat až 80 procent způsobilých výdajů na kompletaci dat pro DTM. Obce mezi 1001 a 5000 obyvateli dosáhnou na podporu 60 procent a obcím nad 5001 obyvatel kraj přispěje maximálně 40 procenty. Podmínky tak zůstávají stejné jako v prvním kole, a to s ohledem na pomoc zejména malým obcím, pro které je problematika DTM největší výzvou.

 

Proč se DTM připravuje?

 

Spuštění DTM bude revolucí v mapování. Díky projektu se například usnadní průběh stavebního řízení, protože uživatelé budou moci nalézt na jednom místě všechny potřebné údaje o jejich pozemku včetně umístění technických sítí. DTM má přinést benefity i obcím, které díky databázi budou moci lépe spravovat pasporty zeleně, dále komunikace ve svém majetku či vstupní data pro plánování budoucího rozvoje. V DTM budou zaznamenána i ochranná pásma nebo vlastníci pozemků a infrastruktury.

 

Projekt DTM jednoznačně považuji za velmi užitečný a široce prospěšný. Data za Pardubický kraj do DTM máme již pořízeny v předstihu, jsou v předběžném přístupu postupně i zveřejňována na https://pak.krajdtm.cz/portal-pak/. Se získanou zkušeností a vytvořeným týmem odborníků se nyní soustředíme na pomoc obcím s pořízením jejich dat v potřebném formátu i čase. Všem zainteresovaným partnerům děkuji za spolupráci. Dokončení DTM je výzvou, ale přinese jasné benefity občanům, samosprávám i soukromým investorům a posune nás zase o kus dále v modernizaci a elektronizaci správy věcí veřejných, včetně plánování rozvoje obcí,“ dodal radní Valtr.

 

Více informací ke druhému kolu výzvy najdete na https://www.pardubickykraj.cz/dtm/122061/vyzva-k-zapojeni-se-obci-do-projektu-pardubickeho-kraje-rozvoj-digitalni-technicke-mapy-dtm2-druhe-kolo

(MiV) Reprofoto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Exit 91

Exit 91

Prozkoumali 91 kilometrů a to nejlepší teď vystavují v muzeu 

Těší se na návštěvníky

Těší se na návštěvníky

Hrad Rychmburk je už po zimě připravený, čeká na turisty

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace