Prima sezóna

Město Pardubice - 12. 10. 2023
Prima sezóna

PARDUBICE - Kultura a školství jdou ve městě ruku v ruce. Radnice ve spolupráci s Univerzitou Pardubice již před dvěma lety spustila projekt Rozjeď to, díky němuž mohou studenti realizovat své kulturní akce. Nyní podpořila také divadelní představení studentů Gymnázia Mozartova s názvem Prima sezóna, které zaplnilo sál ABC Klubu Na Olšinkách.



O myšlence uspořádat divadelní představení jsme se poprvé dozvěděli v rámci Studentského parlamentu, kterého se účastní právě i studenti Gymnázia Mozartova. Škola v té době hledala prostory, které by byly pro divadelní představení vhodné a odpovídající. Rozhodli jsme se proto propojit vedoucího divadelního souboru s provozovatelem ABC Klubu, jehož sál je nejen dostatečně prostorný, ale je zde i skvělé zázemí jak pro diváky, tak účinkující,“ informuje náměstkyně primátora zodpovědná za oblast kultury Jiřina Klčová.



Kromě vytipování místa radnice souboru pomohla i finančně. „Školu jsme zároveň nasměrovali na právě vypsaný dotační Program podpory kultury, v rámci něhož si gymnázium navíc podalo žádost o podporu, která byla ze strany kulturní komise jednoznačně doporučena ke schválení. Studenti už mají slavnostní premiéru své hudební retro komedie úspěšně za sebou a věřím, že brzy vymyslí nějaký nový divadelní kousek,“ dodává náměstkyně Klčová s tím, že výše této podpory činí 7 200 korun.



Soubor se při vymýšlení veselohry Prima sezóna volně inspiroval filmovým muzikálem Rebelové režiséra Filipa Renče. Příběh plný písní je zasazen do horkého léta roku 1968 a zobrazuje malé město v českém pohraničí, tři maturantky a tři zběhy z vojny, kteří už s totalitním režimem nechtějí mít nic společného. Nechybí zde ani motiv jedné velké lásky, které dějiny nebyly právě příznivě nakloněny.



Co se projektu Rozjeď to týče, letošní ročník je sice u konce, ale veřejnost si i tak může prohlédnout, jaké akce studenti připravili, a to díky panelové výstavě v kampusu Univerzity Pardubice. Jak první, tak druhý ročník přitom město podpořilo dotací ve výši 150 tisíc korun s tím, že projekt by měl pokračovat i příští rok. (kvl) Foto: MmP

 

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií