Zelená pro životní prostředí

Region - 18. 10. 2023
Zelená pro životní prostředí

PARDUBICE - Řídicí výbor Hradecko-pardubické aglomerace posunul blíže realizaci další balík strategických projektů, tentokrát zaměřených na životní prostředí. Žadatelé tak mohou dále připravovat své záměry z oblastí odpadového hospodářství a adaptačních opatření s dotační podporou z prostředků ITI ve výši 240 milionů korun.  

 

Hradecko-pardubické aglomerace na svém úterním jednání rozdělila další dotační peníze rezervované u Operačního programu Životní prostředí (OP ŽP) v gesci Ministerstva životního prostředí ČR (MŽP). Navzdory omezenému rozsahu aktivit, pro které byl OP ŽP ochoten finance pro integrované nástroje vyčlenit, se žadatelům v území podařilo připravit projekty v podporovaných oblastech. „Jsem rád, že jsme na řadě jednání dokázali zástupce MŽP přesvědčit o vysoké přidané hodnotě projektů připravovaných v naší aglomeraci. I díky tomu se nám podařilo zajistit, aby ministerstvo pro naše území vyčlenilo vyšší alokaci než v minulém dotačním období a zároveň jednu z nejvyšších mezi všemi ITI,“ uvedl primátor města Pardubic a předseda Řídicího výboru Jan Nadrchal.

 

Podpora bude směřovat do dvou oblastí. První z nich je odpadové hospodářství, kde je připravován projekt Centra pro komplexní využití odpadů (CEKVO), na němž spolupracují tři subjekty: město Chrudim, Služby města Pardubic – Odpady a.s. a společnost UGI Pardubice, s.r.o. Cílem projektu je vytvoření prvního regionálního centra cirkulární ekonomiky, v němž bude zpracováván odpad z území Chrudimska a Pardubicka. „Projekt CEKVO je v českém prostředí skutečně unikátní, a to nejen z pohledu využitých technologií. Jeho velkým přínosem je jak dopad do značné části území naší aglomerace, tak také spolupráce tří žadatelů, z nichž jeden je soukromý. Právě pro realizaci takto provázaných projektů byly integrované územní investice vymyšleny,“ řekl manažer ITI Filip Hoffman.

   

Město Chrudim v rámci komplexního projektu s podporou více než 27 milionů korun postaví separační dvůr, který bude jedním z prvních článků v procesu zpracování využitelných složek separovaných odpadů. Služby města Pardubic – Odpady s dotací téměř 91 milionů vybudují návaznou třídící linku pro separovaně sbíraný komunální odpad v Dražkovicích, kde bude docházet k dalšímu dotřídění plastu a papíru. V areálu vznikne také místo pro shromažďování a překládku skla. Poslední část systému představuje záměr společnosti UGI Pardubice, s.r.o., ve kterém budou na základě modelu UpFactory tyto odpady zpracovávány na lokálně distribuované a využívané výrobky a materiály. Mezi ně patří například výroba přepravních obalů z recyklovaných papírových obalů nebo výroba stavebních desek z recyklovaných plastů. Dotace by měla dosáhnout částky 82 milionů korun.

 

Druhou podporovanou oblastí jsou adaptační opatření s cílem ochrany území před povodněmi, která budou realizována na dvou místech aglomerace, a to v Chrudimi a v Heřmanově Městci. V Chrudimi se bude jednat o ochranu sídliště Stromovka, v Heřmanově Městci o vybudování obtoku na Podolském potoce. Každý z projektů získal dotaci 20 milionů korun. „Obě lokality byly za prioritní k realizaci adaptačních opatření označeny v analýze, kterou si nechal nositel ITI zpracovat v roce 2020,“ uzavřel manažer ITI Filip Hoffman.

 

Poslední výzvou, kterou zbývá aglomeraci vyhlásit, je pro Operační program Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK), se zaměřením na budování inovační infrastruktury. Vzhledem ke stále probíhajícím jednáním s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, do jehož gesce tento program spadá, je předpoklad jejího vyhlášení na počátku roku 2024. 

Seznam projektů zařazených do programového rámce OP ŽP:

·         CEKVO – Separační dvůr Chrudim (žadatel: město Chrudim)

·         CEKVO – koncové technologie materiálového zpracování odpadu (žadatel: UGI Pardubice, s.r.o.)

·         CEKVO – Třídící linka separovaně sbíraných komunálních odpadů (žadatel: SmP – Odpady a.s.)

·         Protipovodňová opatření u sídliště Stromovka (žadatel: město Chrudim)

·         Protipovodňová opatření na Podolském potoce v Heřmanově Městci (žadatel: město Heřmanův Městec)

 

Více informací naleznete na http://iti.hradec.pardubice.eu/

(zr) Foto: ITI (Na snímku účastníci jednání v historickém sále pardubické radnice)

Mohlo by vás zajímat:

Exit 91

Exit 91

Prozkoumali 91 kilometrů a to nejlepší teď vystavují v muzeu 

Těší se na návštěvníky

Těší se na návštěvníky

Hrad Rychmburk je už po zimě připravený, čeká na turisty

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace