Otevřou Východočeskou Saharu

Region - 19. 10. 2023
Otevřou Východočeskou Saharu

ČEPERKA - Víte, kde se nachází místo, kterému se přezdívá „Východočeská Sahara“? Najdete ho v Čeperce nedaleko vlakového nádraží. Žije na něm řada vzácných druhů rostlin a živočichů.

 

Zajímavé je, že se tak trochu paradoxně nachází pod dráty elektrického vedení, které vedou z opatovické elektrárny směrem k Podůlšanům.

 

Slavnostní otevření této unikátní lokality, která nese název Písčina u Čeperky, se uskuteční v sobotu 21. října 2023 od 9:30 hodin. Na tuto akci se můžete vypravit i přímo od základní školy. Od té se bude odcházet v 9:00 hodin.

 

Součástí slavnosti, kterou pořádají Obecní úřad Čeperka, Základní škola Čeperka, organizace Pestré Polabí a Koalice nevládek Pardubicka, bude odhalení nové naučné tabule. Na její tvorbě se podíleli i žáci 4. a 5. třídy Základní školy Čeperka. Nebude chybět ani zpěv Čiperek (dětského sboru) a drobné občerstvení. Pestré Polabí si pro zájemce připravilo i krátkou exkurzi po lokalitě. O výklad se postará předseda spolku Martin Trávníček.

 

„Chceme upozornit na unikátní lokalitu, o které třeba ani někteří místní netuší, jaké skvosty ukrývá. Cílem je, aby ji poznali víc a blíže se s ní seznámili. A to nejen obyvatelé Čeperky,“ řekla ředitelka čeperské základní školy Lenka Burešová.

 

„Naší snahou v projektu Komunita pro komunitu je podporovat aktivity, které prohlubují mezigenerační a sousedské vztahy. A právě tato akce je jednou z těch, o nichž jsme přesvědčeni, že mohou mít pro komunitu přínos,“ uvedla Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka.

 

Tato organizace zastřešující neziskové organizace v Pardubickém kraji je jedním z klíčových partnerů projektu Místní akční skupiny (MAS) Regionu Kunětické hory, který nese název Komunita pro komunitu. Je spolufinancován Evropskou unií prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost plus. (td) Foto: KONEP

Mohlo by vás zajímat:

Exit 91

Exit 91

Prozkoumali 91 kilometrů a to nejlepší teď vystavují v muzeu 

Těší se na návštěvníky

Těší se na návštěvníky

Hrad Rychmburk je už po zimě připravený, čeká na turisty

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace