Z Mírova na Pražský hrad

Region - 27. 10. 2023
Z Mírova na Pražský hrad

PARDUBICE - Meziválečný intelektuál, komunista, odbojář a povstalec, po válce první muž na Slovensku, trestanec, historik, tvář Pražského jara i stárnoucí normalizátor. To vše byl Gustáv Husák. Jeho mimořádnou monografii vydal historik Michal Macháček teprve loni. V úterý 31. října v 17 hodin přijede na pardubický zámek přednášet v rámci cyklu Padouch nebo hrdina? Rozporuplné role osobností českých dějin. Přednášku nazval Gustáv Husák: z Mírova na Pražský hrad.

 

V přednáškovém cyklu Východočeského muzea nabízejí přední historici netradiční pohled na kontroverzní činy významných postav naší historie. „V čem byl Husák synem své doby, a kdy jí naopak dokázal přesáhnout? Jak se dostal do vězení, a nakonec i do sídla českých králů? Co si o něm mysleli v Moskvě, jakou úlohu sehrával v česko-slovenských vztazích a jaké místo zaujímá v našich dějinách? O tom všem bude za obrazového a filmového doprovodu přednášet historik Michal Macháček,“ zve ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

 

Knihu Gustáv Husák psal její autor Michal Macháček téměř deset let. Zpracoval v ní informace z českých, slovenských, amerických i ruských archivů; v posledním uvedeném se mu dokonce podařilo získat osobní spis, který si Sověti na Husáka vedli.

 

Cyklus Padouch nebo hrdina pak uzavře o týden později Michal Groman, který 7. listopadu představí nejednoznačný osud Františka Kriegela, který jediný odmítl podepsat Moskevský protokol v roce 1968. (skp)

Mohlo by vás zajímat:

Exit 91

Exit 91

Prozkoumali 91 kilometrů a to nejlepší teď vystavují v muzeu 

Těší se na návštěvníky

Těší se na návštěvníky

Hrad Rychmburk je už po zimě připravený, čeká na turisty

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace