Vyšetří více vzorků

Region - 31. 10. 2023
Vyšetří více vzorků

PARDUBICE - Oddělení klinické biochemie a diagnostiky Pardubické nemocnice má nový automatický a robotický systém, který navýší kapacitu vyšetřovaných vzorků a zrychlí analýzu. S novým zařízením se přímo v nemocnici seznámila náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.

 

Jedná se o laboratorní roboty, respektive kompletní systém několika na sebe navazujících přístrojů. Ty dokáží velmi rychle zpracovat a připravit testované vzorky. Tato sestava přístrojů umožní podstatně snížit manuální kroky při zpracování vzorků a při správně nastavené logistice procesů navýšit kapacitu laboratoře.

 

Právě úspora času je jednou z hlavních výhod nových přístrojů. Řadu úkonů, kterou museli pracovníci laboratoří při vyšetřování vzorků dělat doposud ručně nebo na poloautomatických přístrojích, převezme automat. Nové přístroje přinesou benefit nejen v podobě navýšení kapacity testování, ale také pomohou vytíženým pracovníkům laboratoří ušetřit čas a mnoho ruční práce. Samozřejmostí je dvoustupňová kontrola.

 

„Nyní přístroj diagnostikuje okolo 500 vzorků denně. S novým laboratorním robotem, který bude od prosince letošního roku v plném provozu, se počty vyhodnocených vzorků mohou navýšit až o 10 procent za rok. Nejnáročnější a nejvíc vypjatý čas je ráno, kdy naráz dorazí 200 až 250 vzorků a je potřeba je zpracovat v co nejkratší možné době,“ zhodnotila využití nového přístroje Michaela Matoušková.

 

Oddělení klinické biochemie a diagnostiky Pardubické nemocnice zajišťuje diagnostickou a léčebnou péči (kontrolu nastavené léčby) pro všechna oddělení nemocnice včetně vzorků z dalších ordinací mimo nemocnici. Oddělení zajišťuje odběry biologického materiálu v odběrové místnosti přímo v budově, kam je možné si také zajít osobně. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Exit 91

Exit 91

Prozkoumali 91 kilometrů a to nejlepší teď vystavují v muzeu 

Těší se na návštěvníky

Těší se na návštěvníky

Hrad Rychmburk je už po zimě připravený, čeká na turisty

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace