Mlsné jazyky, chutě a návyky

Region - 02. 11. 2023
Mlsné jazyky, chutě a návyky

PARDUBICE - Nepřeberný výběr odborných i populárně naučných knih, tituly zaměřené na jídlo a vaření, výstavy historických kuchařek či artefaktů ze zrušeného pardubického pivovaru i beseda s gastronomickou novinářkou a foodblogerkou Dagmar Heřtovou – knižní veletrh Zámek plný knih bude letos mimořádně bohatý! Spojujícím tématem bude totiž gastronomie. Oblíbená akce s podtitulem Mlsné jazyky, chutě a návyky se koná na pardubickém zámku v pátek 3. listopadu od 10 hodin, beseda pak od 17 hodin.

 

„Svoji knižní produkci předvedou česká muzea, galerie, univerzity a vědecké ústavy. Regionální literaturu přivezou malá východočeská nakladatelství. Knižní novinky představí naživo jejich autoři, Východočeské muzeum například svůj letos vydaný terénní miniatlas Příroda v opevnění,“ přibližuje veletrh ředitel pořádajícího Východočeského muzea Tomáš Libánek.

 

„Principem našeho skromného knižního veletrhu je spojovat lidi, kteří si oblíbili knižní kulturu a rádi čerpají znalosti z inspirativních zdrojů. Letos příhodně sloučíme knihu i jídlo dohromady. Námětem XII. ročníku je gastronomie, historie kulinářství, ale i tajemství kuchyně současnosti,“ vysvětluje Nikol Holubová, organizátorka akce a vedoucí muzejního Centra dokumentace sbírek a regionální historie.

 

Nejstarší kuchařky i artefakty pivovaru

 

Součástí budou i dvě minivýstavy. První se jmenuje Vraž tam osm vajec a vystaví nejstarší kuchařky ze sbírky muzea. Ty nejzajímavější recepty z nich si mohou návštěvníci odnést domů. Druhá výstava představí muzejní přírůstky ze zrušeného pardubického pivovaru – první sud, který se narazil, historické etikety, originální lahve.

 

Ochutnávka nejstaršího piva

 

Nebude chybět ani ochutnávka Sluneční bárky, tedy piva uvařeného podle nejstaršího piva. To vědci objevili v 3000 let staré bronzové nádobě, nalezené u Kladiny na Pardubicku.

Nejmenší návštěvníci si užijí gastrodílnu – zkusí si vybavit svoji kuchyni, poznají Chutě Evropy, zasoutěží v kulinářském kvízu a potrápí své čichové buňky v soutěži.

 

Vidličkou po mapě naživo s Dagmar Heřtovou

 

Populární veletrh vyvrcholí besedou Dagmar Heřtovou, která si bude s moderátorem Jakubem Malým povídat nejen o své letošní novince Vidličkou po mapě... aneb gastronomická odysea a jiná kulinářská dobrodružství. Víte, kdo byl kapitán Buchta? Co znamená, když slivovice řetízkuje? Kolik a jakých surovin s sebou vláčel údajně nepotopitelný Titanic? Jak se dá pohádkově zbohatnout při sbírání hub? Anebo jak svatý Martin přišel k huse? Na to vše milovnice cestování a dobrého jídla odpoví.

 

Program


10:00 Slavnostní zahájení
13:00 Východočeské muzeum v Pardubicích: Příroda v opevnění – Valy pardubického zámku
13:30 Historický ústav Akademie věd ČR
14:30 Překladatelské počiny Univerzity Pardubice
16:00 Veduta – knižní novinka s autorem: Ďurčanský Marek – Dvojí obléhání Nymburka
16:30 Představení knižních novinek Ústavu historických věd Fakulty filosofické Univerzity Pardubice

Doprovodný program a výstavy v přilehlém sále:
10:00–14:00 Promítání dokumentu: Kráska z kladiny pro školy, nutná rezervace na edukace@vcm.cz nebo 737 151 543
15:00 Promítání dokumentu: Kráska z Kladiny pro veřejnost součástí je i degustace a prodej nejstaršího piva v Evropě Sluneční bárka
17:00 beseda s Dagmar Heřtovou: Vidličkou po mapě aneb gastronomická odysea

(skp) Foto: VČM

Mohlo by vás zajímat:

Exit 91

Exit 91

Prozkoumali 91 kilometrů a to nejlepší teď vystavují v muzeu 

Těší se na návštěvníky

Těší se na návštěvníky

Hrad Rychmburk je už po zimě připravený, čeká na turisty

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace