Pořídí nové radary

Město Pardubice - 06. 02. 2024
Pořídí nové radary

PARDUBICE - Provoz v krajské metropoli monitorují deskové radary, které informují řidiče i o jejich aktuální rychlosti. Město v úzké kooperaci s obvody plánuje jejich výměnu za nové a modernější, které přinesou nově i analytické funkcionality.

 

Kladné rozhodnutí o výměně stávajících radarů za nové z důvodu ukončení jejich životnosti je dobrá zpráva pro zachování účinného sledování rychlosti a zajištění bezpečnosti silničního provozu. Starostové se předběžně dohodli na výměně a doplnění nových radarů ve svých obvodech v horizontu dvou až tří let. Požadavkem bude, aby statutární město Pardubice bylo garantem výběrového řízení a zároveň se stanovila jednotná specifikace radaru pro všechny městské obvody. Úhrada za nové radary by měla být financována ze sdružených peněžních prostředků z městských obvodů.

 

„Rozhodnutí, zda chtít radary, kolik a na kterých konkrétních místech je věcí starostů jednotlivých městských obvodů. Při rozhodování o umístění radarů bude vhodné vzít v potaz analýzu dopravní situace a bezpečnostních potřeb v místním kontextu. To může zahrnovat posouzení míry rizika dopravních nehod, hustotu dopravy, frekvenci přecházení chodců, přítomnost škol a školek, a další relevantní faktory,“ uvedl náměstek primátora Jan Hrabal zodpovídající za oblast dopravy, jenž pozitivně vnímá spolupráci s jednotlivými obvody: „Domluvili jsme se, že nadefinují své požadavky a ty pak společně zkoordinujeme s ohledem na bezpečnost v okolí škol, školek nebo zdravotnických zařízení.“

 

Výběr správného typu radaru závisí na mnoha faktorech, včetně místních podmínek, dopravního prostředí, potřeb a priorit městských obvodů. „Nové radary nabízejí pokročilejší funkce a vylepšenou spolehlivost ve srovnání se staršími modely. Moderní technologie zahrnuje lepší detekci rychlosti a možnosti integrace s dalšími systémy pro sledování bezpečnosti silničního provozu. Já bych nejraději volil typ radaru se čtením registrační značky a kamerou. V současné době je to nejmodernější typ, který je na trhu,“ objasnil technické parametry správce informačních systémů Městské policie Pardubice Petr Kvaš.

 

Používání radarů v městských oblastech může vést k většímu dodržování dopravních předpisů ze strany řidičů. „Vědomí o možnosti kontroly rychlosti může motivovat řidiče k dodržování povolených limitů. Jejich přítomnost ve městě může také sloužit jako vizuální upomínka pro řidiče, aby byli ohleduplnější a zvýšili svou pozornost při řízení, což může vést k obecnému zlepšení bezpečnosti na silnicích,“ doplnil Jan Hrabal. (ido) Ilustrační foto: INTERNET

 

Mohlo by vás zajímat:

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály