Posadit se půjde

Město Pardubice - 03. 04. 2024
Posadit se půjde

PARDUBICE - Před téměř deseti lety přibyl ve Studáneckém lese altán. Ten je však po letech ve zcela nevyhovujícím stavu, a tak pardubičtí radní odsouhlasili jeho odstranění a současně stavbu nového altánu. S realizací počítají v průběhu léta.

 

„Studánecký les je oblíbeným místem pro odpočinek, venčení psů nebo sport. Proto se ho město snaží zvelebovat, nicméně současný altán, který se nachází téměř ve středu lesa, už je ve velmi špatném stavu,“ uvedla náměstkyně primátora zodpovědná za životní prostředí Jiřina Klčová a dodala, že kvůli tlení jednotlivých částí konstrukce, stáří zařízení a celkové míře opotřebení je nutné současnou stavbu zbourat a nahradit ji novou.

 

Současný altán je jen částečně zastřešený, je z měkkého dřeva a dřevní konstrukce není nijak chemicky ošetřena. Vzhledem ke své konstrukci neslouží jako ochrana před větrem či deštěm.

 

Odbor životního prostředí pardubického magistrátu nabídl v otázce studáneckého altánu tři varianty. „První variantou bylo opravit současný altán, což by se ale rovnalo celkové rekonstrukci, a tak by tato možnost byla finančně nejnákladnější. Další možností bylo nynější altán zbořit a nestavět nový, nicméně jsme toho názoru, že část návštěvníků lesa je na možnost krátkodobého posezení již zvyklá. Poslední variantou je stavba zcela nového altánu, který bude odolný mimo jiné i proti vandalismu,“ představil možnosti vedoucí oddělení životního prostředí Miroslav Míča.

 

„Z navrhovaných možností jsme se rozhodli pro kombinaci variant dva a tři. Nejprve stávající altán odstraníme, ale využijeme toho, že pod ním je vybudována základová deska se štěrkovým posypem a na ní umístíme nový altán. Ten plánujeme klasický, odolný proti větru a vandalismu a kompletně zastřešený. Součástí budou i lavice se stolem, v podobném stylu jako jsou současné lavičky ve zmiňovaném lese,“ uzavřela náměstkyně Klčová s tím, že odhadované náklady jsou do 100 tisíc korun. (kvl) Foto: MmP

 

Mohlo by vás zajímat:

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály