S Táborským a Bez zábradlí

Kultura - 22. 05. 2024
S Táborským a Bez zábradlí

PARDUBICE - I letos můžete v kulisách zámku prožít celou řadu divadelních her o lásce, vztazích a vášních. Devátý ročník festivalu Pernštejnlove se bude konat od 30. července do 3. srpna a nabídne jedenáct divadelních představení a bohatý doprovodný program. Hlavními lákadly budou Komedie o komikovi s Miroslavem Táborským v titulní roli, představení Láska z mládí pražského Divadla Bez zábradlí a groteska Čekání před nebeskou bránou, se kterou dorazí pardubickým publikem milované Divadlo Tramtarie z Olomouce. Předprodej vstupenek již odstartoval přes web pernstejnlove.cz

 

„Atmosféra divadelních večerů uprostřed renesanční památky působí magicky nejen na diváky, ale i na přijíždějící soubory,“ říká Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea, které festival společně se spolkem NaEx pořádá. „Publikum si může vybrat, jestli se chce jen dobře pobavit nebo se vydá po stopách náročnější dramaturgie a alternativnímu pojetí činohry,“ uvádí dramaturgyně Kateřina Fikejzová Prouzová.

 

Během devátého ročníku Pernštejnlove se publiku představí osvědčené soubory i ty, které si v Pardubicích odbydou premiéru. Takovým je pražské Divadlo Bez zábradlí, které přijíždí s odpočinkovou komedií Láska z mládí. Čekají vás svižně napsané dialogy a silná herecká sestava v čele s Lucií Žáčkovou a Romanem Zachem, který hru také režíroval. Premiéru si v Pardubicích rovněž odbyde Horácké divadlo z Jihlavy, které pod vedením režiséra Jakuba Čermáka nastudovalo adaptaci Goethova klasického milostného románu z roku 1774 Utrpení mladého Werthera.

 

Pokud milujete humor a filmový jazyk Bratrů Coenů a Quentina Tarantina, tak si určitě nenechte ujít absurdně humornou grotesku Čekání před nebeskou bránou. Na náš festival ji přiváží olomoucké Divadlo Tramtarie. Na Pernštejnlove se „Tramtárka“ objevila už čtyřikrát a vždy se setkala s mimořádným ohlasem. Tradičním účastníkem je i herec Filip Teller, který tentokrát dorazí s Divadlem Komediograf a Komedií o komikovi. V titulní roli stárnoucího komika, který přemítá nad svým životem, se představí Miroslav Táborský.

 

Pernštejnlove dává prostor i talentovanému mládí. Soubor Ductus Deferens složený z nedávných absolventů hereckých škol po loňském úspěchu s půlnoční námořnickou komedií tentokrát připluje s odlehčenou komedií Všechno a nic. Čekat můžeme všechno, jisté je, že se na jevišti objeví langoše, poník i Golden Kids. A co čekat na jevišti při Rande naslepo? To se diváci dozví až na místě.

 

Na Pernštejnlove hostují také špičkové tuzemské amatérské soubory. Mezi takové patří DK Jirásek z České Lípy, který se tentokrát představí s Lakomcem, sehraným jako divadlo na divadle. Na pardubický zámek dorazí i Divadlo DONDI a to s tragikomickým stand-up monodramatem Všechny báječné věci. Spojení komedie a detektivního žánru chystá karlovarské Divadelní studio D3. Hra Zabiják Joe slibuje humor, který by se dal krájet (motorovou pilou).

 

Pernštejnlove vedle oficiálního programu láká na řadu doprovodných akcí. V parkánu se postupně představí zajímavé osobnosti hudební scény. Dorazí například nadžánrová zpěvačka Helena Kalambová, s folkrockovou Kapelou Ateliér na zámek zavítá talentovaný hudebník (a herec) Matěj Metoděj Štrunc. Páteční noc bude patřit projektu Be4eight, který kombinuje jazz s groove music a folkem. V sobotu pak svým lehkonohým indie popem roztančí duo něco něco.

V sobotu dopoledne by na pardubický zámek měly dorazit rodiny s dětmi, šapitó totiž ovládne soubor Damúza se svými Houpacími pohádkami.  Celý festival završí v sobotu o půlnoci Broukovcovo Kamdivadlo z České Kamenice, které ukáže temné stránky lidské touhy a sny v inscenaci Nenávidím tě, Bukowski!

 

(skp) Foto: VČM (Snímek z inscenace Komedie o komikovi)

Mohlo by vás zajímat:

V jedinečném prostoru

V jedinečném prostoru

Podvečer se smyčcovým kvartetem rozezní kapli Tří králů

Obrovský úspěch Matěje Kotala

Obrovský úspěch Matěje Kotala

Ještě mu nebylo osmnáct a už zazářil v prestižní americké Carnegie Hall

Koncert na piazettě Mlýnů

Koncert na piazettě Mlýnů

Síly spojí dvě významné pardubické umělecké instituce a představí se vynikající sólisté

Máj především pro mladé

Máj především pro mladé

Studio LAIK při Východočeském divadle povede dialog s Máchou

Barocco sempre giovane s Wihanovci

Barocco sempre giovane s Wihanovci

Nastudování náročných skladeb z 20. století je velkou výzvou

Don Juan se vrací z války

Don Juan se vrací z války

Víkendová premiéra na jevišti Východočeského divadla