Máj především pro mladé

Kultura - 26. 05. 2024
Máj především pro mladé

PARDUBICE - Mladé divadelní studio LAIK, působící od roku 2013 při Východočeském divadle, chystá svůj první poetický projekt, jehož premiéra se uskuteční v pondělí 27. května na nejmenší scéně VČD v Poediu v klubu. Starší členové LAIKu ve spolupráci s dramaturgyní VČD Janou Pithartovou a dramaturgyní souboru začínajících herců Kristýnou Pleškovou zde představí upravenou podobu nejznámějšího romantického poetického díla Karla Hynka Máchy Máj.



Máj patří mezi klenoty české poezie, přesto si k němu dnešní čtenář hledá cestu jen velmi složitě. Nejčastěji je to z důvodu povinné školní četby, jen málokdo si ho vybere dobrovolně. Překážkou je často i jazyk díla – všeobecně mají mladí problém s porozuměním poetickému textu,“ říká autorka scénáře Kristýna Plešková. A to jsou také důvody, proč se dramaturgyně rozhodly uvést Máchův Máj a zprostředkovat ho mladým divákům prostřednictvím rovněž mladých a talentovaných členů studia LAIK. V chystaném inscenovaném čtení budou účinkovat Michaela Sodomková, Oliver Škorjanc a Petr Uchytil.



V adaptaci se snažíme zaměřit na dílo z trochu jiného pohledu, než by se čekalo. Naším cílem není Máj jen zarecitovat či přeříkat děj, chceme diváky přivést k jakémusi pomyslnému dialogu s autorem a jeho dílem. Chceme, aby se na dílo podívali optikou doby, ve které vzniklo, aby se zaměřili na to, co je na díle zajímavého, a oprostili se od pouhých faktů, která o něm vědí. K tomu jsme zvolili také inscenační přístup, kdy hlavní postavou bude student, který si Máj přečíst musí, k jeho překvapení ale zjistí, že to není jen spousta nesrozumitelného textu. Chceme, aby se tak diváci ponořili mezi řádky a našli tam příběh skutečné lásky a smutného lidského osudu, nikoli jen pouhé příklady básnických prostředků,“ vysvětluje Kristýna Plešková. (RaS)

Mohlo by vás zajímat:

V jedinečném prostoru

V jedinečném prostoru

Podvečer se smyčcovým kvartetem rozezní kapli Tří králů

Obrovský úspěch Matěje Kotala

Obrovský úspěch Matěje Kotala

Ještě mu nebylo osmnáct a už zazářil v prestižní americké Carnegie Hall

Koncert na piazettě Mlýnů

Koncert na piazettě Mlýnů

Síly spojí dvě významné pardubické umělecké instituce a představí se vynikající sólisté

S Táborským a Bez zábradlí

S Táborským a Bez zábradlí

Vstupenky na devátý ročník letního festivalu Pernštejnlove se již prodávají

Barocco sempre giovane s Wihanovci

Barocco sempre giovane s Wihanovci

Nastudování náročných skladeb z 20. století je velkou výzvou

Don Juan se vrací z války

Don Juan se vrací z války

Víkendová premiéra na jevišti Východočeského divadla