Hlavní téma: Mozart

Kultura - 21. 12. 2021
Hlavní téma: Mozart

CHRUDIM - Hlavní program Hudebního festivalu Zlatá Pecka 2022 je připraven a zájemci si již nyní mohou na většinu jeho představení zakoupit vstupenky. Důležitou a jistě příjemnou zprávou je, že občané, narození v roce 1957 a dříve, si mohou zakoupit v rámci programu PATRIOT vstupenky s 50% slevou. Stejně tak je připraveno speciální zlevněné vstupné pro děti a studenty. Slevy platí na všechna představení konaná v Chrudimi.

 

Festival tradičně zahájí v neděli 21.8.2022 slavnostní mše v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi, na jejím programu bude Mozartova Spatzenmesse v úpravě pro sólový kvartet, instrumentální soubor, varhany a malý smíšený sbor pod vedením Tomáše Židka. Na tuto akci se vstupné nevybírá.

 

 

V pondělí 22. 8. 2022 od 19 hodin zazní ve Fibichově sále Muzea (nebo v Klášterních zahradách) pod názvem Fenomén Amadeus výběr nejkrásnějších árií a scén z Mozartových oper: Kouzelná flétna, Don Giovanni a Figarova svatba za doprovodu Komorní filharmonie Pardubice pod vedením dirigenta s mezinárodním renomé Jiřího Rožně. Mozartovy árie přednesou Olga Jelínková, Jiří Hájek, Jan Šťáva, Dagmar Pecková, David Nykl, Daniel Matoušek, Pavla Mlčáková a Ludmila Pergelová.

 

 

Úterý 23. 8. 2022 bude věnováno projekci filmu s tématem Wolfgang Amadeus Mozart, v jednání je zakoupení práv k projekci filmu Amadeus režiséra Miloše Formana.

 

 

Ve středu 24. 8. 2022 od 19 hodin v Muzeu barokních soch proběhne koncert ve znamení výběru skladeb prověřené kytarové literatury Mozart s kytarou?, které na dílo světoznámého klasika navazují.

 

Ve čtvrtek 25. 8. 2022 od 19.00 hodin se ve Fibichově sále představí nejtalentovanější pěvci do 30 let v úspěšném projektu Pěvissimo, ve stejném sále proběhne i páteční koncert (26. 8. 2022) mimořádně hudebně nadaných dětí Talentissimo.

 

Finále chrudimské části programu festivalu se odehraje v Divadle K. Pippicha, kde se ve hře Amadeus představí soubor Městského divadla Mladá Boleslav. Příběh proslavil oscarový film Miloše Formana z roku 1984. V inscenaci se na jevišti společně exkluzivně potkají tři držitelé Ceny Thálie:

Daniel Bambas, Petr Mikeska a Radim Madeja.

 

 

Festival zavítá i do dalších měst Pardubického kraje. Tři vynikající instrumentalisté sdružení v novém projektu Trio Euterpé vystoupí, společně s nominantem Ceny Thálie tenorem Danielem Matouškem a držitelkou Čestného uznání z mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka sopranistkou Ludmilou Pergelovou, v Holicích v neděli 28. srpna. Mozartovy skladby v úpravě pro klasickou kytaru zazní i v pardubickém Přihrádku. Tradiční závěrečné představení festivalu, divadelní hra Studia Ypsilon Carmen y Carmen si jistě najde v pondělí 29. srpna své diváky v Kulturním centru v České Třebové. Pro Českou Třebovou je také připraven koncert z cyklu Pěvissimo, jeho pravděpodobný termín je středa 24. srpna.

 

 

Vstupenky na uvedené akce je možné zakoupit prostřednictvím adresy www.zpfestival.cz,v prodejních místech systému TICKETMASTER nebo na pobočce Cestovní kanceláře Štěpánka v Břetislavově ulici v Chrudimi. (zr)

Mohlo by vás zajímat:

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková