Ensemble Inégal

Kultura - 02. 05. 2022
Ensemble Inégal

PARDUBICE - Oblíbený festival Pardubické hudební jaro je ve své druhé polovině. Kdo na festival dosud nezavítal, má nyní prakticky poslední šanci. Dalším koncertem, dle očekávání dlouho dopředu vyprodaným, je totiž závěrečný večer s uskupením 4TET Jiřího Korna v odletové hale pardubického letiště. Ten se uskuteční 11. května a festival velkolepě uzavře. Pak ještě následuje epilog v Sezemicích v neděli 15. května.

 

 

Jednu z posledních příležitostí užít si festivalový koncert představuje vystoupení špičkového souboru Ensemble Inégal ve Společenském sále pardubického zámku ve středu 4. května od 19 hodin. Kdo na tento koncert zavítá, ten si bude připadat jako by skutečně podnikl cestu proti proudu času. Ensemble Inégal je hudebním souborem, který se specializuje na co nejvěrnější provedení dobové hudby. Hráči hrají na historické nástroje, případně jejich kopie, ponechávají původní výšku i typy ladění tak, aby se co nejvíce přiblížili tomu, jak se kdysi dávno prezentovaly dané skladby. Pro koncert Ensemble Inégal vybrali pořadatelé festivalu prostory Zámku Pardubice, které celý dojem z tohoto koncertního programu umocní. Návštěva tohoto koncertu bude pro posluchače skutečným zážitkem. Není nad provedení barokní hudby v autentickém zámeckém prostředí!

 

 

Na programu koncertu jsou tři vybrané anthemy z díla Chandos Anthems Georga Friedricha Händela (1685-1759). Tento známý skladatel, ačkoli původem německý rodák, se po cestách Evropou nakonec usídlil v Anglii. Zde zkomponoval svá vrcholná díla, mezi která se řadí i právě výše zmíněné Chandos Anthems z let 1717-1718. Jde o zhudebnění žalmů zkomponovaných na anglické texty pro hraběte Chandose, který mladého Händela v té době zaměstnával. Obsazení není tak okázalé, jako například u známějších Korunovačních anthemů. Důvodem je méně prostorné místo jejich prvního provedení. Händel se většinou omezuje na tříhlasý sbor (soprán, tenor a bas) včetně sólistů a orchestr složený ze smyčců (bez viol), hobojů, fagotu a bassa continua.

 

 

Na tomto koncertu zazní výběr tří anthemů. Všechny jsou tvořené podobným způsobem – na úvod zazní orchestrální předehra a po ní se střídají sólové a sborové úseky, kterými je většinou anthem zakončený. Spolu s Ensemble Inégal vystoupí Gabriela Eibenová a Lenka Cafourková (soprán), Tobias Hunger (tenor) a Tadeáš Hoza (bas).

 

 

 

Vstupenky lze zakoupit online (pardubickehudebnijaro.cz) a také v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky v Pardubicích. (AŽ) Foto: PHJ

 

Mohlo by vás zajímat:

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková