Začíná Pardubické hudební jaro

Kultura - 02. 04. 2023
Začíná Pardubické hudební jaro

PARDUBICE - Ve středu 5. dubna se uskuteční slavnostní zahajovací koncert 45. ročníku Pardubického hudebního jara. Festival potrvá až do konce května, kdy jej uzavře Čechomor s filharmonickým doprovodem.

 

Letošní ročník nabízí patnáct koncertů, které se uskuteční na nejrůznějších místech v Pardubicích a udělají radost i posluchačům v okolních městech (Vysoké Mýto, Přelouč, Heřmanův Městec, Seč, Choltice či Sezemice). S blížícím se termínem zahájení festivalu roste zájem o vstupenky, a to zejména jak o zahajovací koncert s Danielem Matejčou, tak o závěrečný koncert v provedení Čechomoru, který je již téměř vyprodán.

 

Finanční podpora festivalu ze soukromého sektoru narostla dokonce až desetinásobně. Děkujeme za podporu hlavnímu partnerovi enteria, institucionálním partnerům, Nadaci ČEZ a všem festivalovým partnerům,“ uvedl Pavel Svoboda, ředitel Komorní filharmonie, jež je pořadatelem festivalu.

 

Start s Danielem Matejčou

 

K oslovení mladé generace by značně mohl napomoci hned zahajovací koncert, jehož hvězdou bude houslista Daniel Matejča, výrazný talent české hudební scény, který loni v červenci zvítězil jako první Čech v Eurovizi (Eurovision Young Musician). Při úvodním koncertu se představí pod taktovkou Vahana Mardirossiana v doprovodu pořádající Komorní filharmonie Pardubice a zahraje Prokofjevův Koncert pro housle a orchestr č. 1 D dur op. 19.

 

Mám samozřejmě obrovskou radost, že jsem dostal možnost zahájit tento krásný festival. Vracím se sem po necelých dvou letech, kdy jsem právě s pardubickou filharmonií nahrával coby vítěz Kocianovy houslové soutěže, což znamená, že už máme leccos zažité a ta práce bude o to zajímavější. Doufám, že dokážeme stoprocentně vystihnout onu průmyslovou atmosféru Prokofjevova houslového koncertu,” prozradil Daniel Matejča.

 

Kněžíková, Šporcl, Čechomor

 

Při bližším prozkoumání festivalového programu vněm lze nalézt i další známá jména. V sólovém pěveckém recitálu se publiku v sále pardubické radnice představí přední česká sopranistka Kateřina Kněžíková. Na Seči v kostele sv. Vavřince se zase posluchači mohou těšit na mistrovské provedení Vivaldiho děl v podání Pavla Šporcla za doprovodu souboru Barocco sempre giovane. Závěr festivalu se ponese stejně jako loni v crossoverovém duchu, kdy se na závěrečném koncertu v pardubickém Ideonu představí skupina Čechomor s filharmonií a celý festival pomyslně uzavře.

 

Zajímavý dvojkoncert

 

Dalším programem plným krásné hudby v podání mladých talentů bude dvojkoncert Seliny Ott & Národního dechového orchestru. Ten sdružuje mladé talentované hráče na dechové nástroje z celé České republiky, kterých se najednou sejde až 70, aby spojili svůj umělecký potenciál s vycházející hvězdou světového formátu, rakouskou trumpetistkou Selinou Ott.

 

Jsem velmi rád, že se nám tuto rakouskou trumpetistku podařilo získat a že vystoupí hned dvakrát – v Pardubicích a ve Vysokém Mýtě,“ poznamenal manažer festivalu Jaroslav Šlais. „Rád bych dále upozornil zejména na Braniborské koncerty, při kterých vyniknou 4 sólové nástroje v podání skvělých umělců: Edita Keglerová – cembalo, Jiří Houdek - trubka, Jan Ostrý - flétna, Vojtěch Podroužek – hoboj,“ dodal Šlais. Uvedení Braniborských koncertů bude jedinečnou událostí. Koncert se uskuteční v prostorách Evangelického kostela v Pardubicích a sólisty doprovodí soubor Barocco sempre giovane.

 

Bach v krematoriu

 

Letos uplyne 100 let od postavení pardubického krematoria, a tak jsme ve spolupráci se Službami města Pardubic naplánovali koncert, který má upozornit na toto výročí. Hledali jsme vhodnou dramaturgii a zvolili Bachovy Goldbergovy variace, které se do prostor velké obřadní síně hodí. Jejich provedení Jaroslavem Tůmou bude navíc proloženo slovem kazatele, velmi inteligentního člověka a celkově zajímavé osobnosti, kterou je Marek Orko Vácha,” upozornil ředitel Komorní filharmonie Pavel Svoboda.

 

 

Kromě klasických koncertních sálů se vybrané festivalové koncerty uskuteční i v méně tradičních místech. Vokální uskupení Gentleman singers zase vystoupí v nádherném prostředí Židovské synagogy v Heřmanově Městci. Do Zámecké kaple v nedalekých Cholticích zavítá kytarové duo Duo siempre nuevo. Určitým protipólem těmto historickým místům bude koncert Clarinet Factory, který se uskuteční v sále Kongresového centra Atrium, což jen podtrhne jejich svébytnou tvorbu. (AŽ) Foto: KFP (Na snímku sólista slavnostního zahajovacího koncertu Daniel Matejča) 

 

Mohlo by vás zajímat:

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková