Vzbudit v mladých zájem

Kultura - 17. 10. 2023
Vzbudit v mladých zájem

PARDUBICKO - Poté, co odezněla první vlna covidu v roce 2020, zavedl Pardubický kraj volné čtvrtky pro studenty ve všech svých kulturních institucích. Myšlenka se ujala a plynule pokračovala i v dalších letech. Kraj se jí nevzdává ani nyní. Sice přináší určitý propad z možného vstupného, ale to je vynahrazeno dalšími pozitivy.

 

„Cílem je především pozvat mladé lidí do našich kulturních institucí, naučit je do nich chodit z vlastního zájmu, vnímat historii, kulturu a umění a najít si k nim svůj vztah. Právě vstupné může být tou bariérou, kterou mladí lidé řeší. Od září 2020 až do konce letošního září této nabídky využilo na 7700 studentů. Musím podotknout, že se to netýká návštěv školních kolektivů, ale pouze jednotlivců, kteří se prokáží nějakým dokladem o aktuálním studiu,“ říká náměstek hejtmana Roman Línek, který před třemi lety s myšlenkou přišel.

 

Největší zájem je o čtvrteční studentské vstupné zdarma o prázdninách, kdy mají muzea a galerie násobně větší návštěvnost než v dalších měsících roku. Do akce jsou zapojeny Gočárova galerie, regionální muzea v Chrudimi, v Litomyšli a ve Vysokém Mýtě a Východočeské muzeum v Pardubicích. V uplynulých letech bylo nejvíce těchto mladých návštěvníků v předchůdkyni Gočárovy galerie – Východočeské galerii, letos zatím nejvíc mladých lidí přišlo ve čtvrtek zdarma do Východočeského muzea na pardubickém zámku. (zun) Ilustrační foto: TOMÁŠ KUBELKA

Mohlo by vás zajímat:

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné