Unikátní Andělské vojsko

Kultura - 19. 01. 2024
Unikátní Andělské vojsko

PARDUBICE - V Knihovním centru U Vokolků na Přihrádku – literárním muzeu, detašovaném pracovišti Krajské knihovny - je od 18. ledna do 5. března možné zhlédnout výstavu obrazů barokních andělů.

 

Výstava nabízí část unikátní sbírky obrazů RNDr. Josefa Haldy, na kterých jsou zpodobněny představy andělů ze 17. a 18. století tak, jak je malovali španělští mniši v klášteře Indipendencia v Bolívii nedaleko města Cochabamba. Na amatérských, naivních i profesionálních uměleckých dílech jsou andělé zpodobněni jako šlechtici při činnostech, díky kterým byli uznáváni. Každý anděl má funkci bojovníka či pomocníka, je ozvláštněn hudebním nástrojem či zbraní a na důkaz svého vyššího poslání má namalovaná krásná velká křídla. Jedná se o alegorii andělského vojska, která měla v rámci christianizace zemí Jižní Ameriky zpřístupnit a podpořit činnost mnichů – misionářů.

 

Kolekce 16 vystavených obrazů nabízí vhled do neznámého pojetí specifické představy ochránce a božího posla obyvatel Jižní Ameriky.

 

Ředitelka krajské knihovny Radomíra Kodetová věří, že tato pozoruhodná výstava zaujme návštěvníky a přivede je k zamyšlení, k čemuž dodává: „Kdo z nás se někdy ve svém životě neobrátil na toho svého anděla strážného a nepředstavoval si ho, jak vypadá? Na této unikátní výstavě mají návštěvníci příležitost porovnat svou představu se zpodobněním, které je našemu evropskému vnímání vzdálené.“ (DM) Foto: DIANA MAŘÍKOVÁ

Mohlo by vás zajímat:

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné