Petice v senátním výboru

Město Pardubice - 24. 01. 2024
Petice v senátním výboru

PRAHA - Téma spalovny v Rybitví na pardubické radnici neutichá. V úterý dopoledne se petice proti jejímu obnovení projednávala v senátním výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, kterému předsedal senátor Jiří Růžička. Projednání se osobně zúčastnil primátor města Jan Nadrchal společně s náměstkyní pro životní prostředí Jiřinou Klčovou.

 

„Na dnešním jednání se nám dostalo vstřícného přijetí, čehož si moc vážíme. Prezentovali jsme naše důvody, kvůli kterým by spalovna neměla být znovu zprovozněna. Současně jsme se bavili i o možnosti změny legislativy v této oblasti,” komentoval po schůzce primátor Nadrchal s tím, že v současné době mají aktéři (v tomto případě firma AVE) možnost donekonečna žádat ministerstvo životního prostředí ve věci “zákona o posuzování vlivů na životní prostředí.” Radnice by touto peticí chtěla iniciovat změnu zákona tak, aby tyto žádosti mohly být podávány maximálně třikrát.

 

„Odcházíme s pozitivním výsledkem. Nejenom že senátoři naši petici přijali, ale rozhodli i o jejím projednání a dalších krocích, přičemž jeden z nich je, že petici nyní předají k projednání výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, kde posoudí všechny naše argumenty,” doplnila náměstkyně Klčová a dodala, že radnice bude moct navrhnout přednášku nebo kulatý stůl, kterých se budou moci účastnit i odborníci, se kterými Pardubice a okolní obce spolupracují. „Věřím, že až všechny tyto kroky projdeme, sejdeme se na velkém jednání v Senátu, které pomůže tomu, aby ke znovu zprovoznění spalovny v Rybitví nedošlo,” uzavřela Klčová.

 

Úternímu jednání na petičním senátním výboru předcházela páteční schůzka na pardubické radnici, které se zúčastnili zástupci vedení, senátorka Miluše Horská, starostové dotčených obcí, zástupci magistrátu a advokáti. „Všichni, kdo jsme se v pátek na radnici sešli, jsme na jedné lodi. Nikdo z nás nechce, aby došlo k obnovení provozu ve spalovně nebezpečných odpadů. Proto bylo důležité domluvit další postup, aby byl co nejefektivnější a nejvýhodnější. Chtěl bych, aby jasně zaznělo, že toto téma neutichá a stále se mu věnujeme. V rukou už máme nejen právní názor, ale i posudek od odborníků, který v budoucnu uplatníme,” shrnul setkání primátor Nadrchal s tím, že v současné chvíli není vhodná doba na podání žádosti o přezkum.

 

Cesta přes Senát není jedinou možností, kterou může město v boji proti znovuobnovení provozu spalovny v Rybitví využít. Radnice – jak už bylo zmíněno – nechala vypracovat právní názor na věc a současně získala podklady od odborníků, kteří se kloní k podání podnětu k přezkoumání souhlasného stanoviska EIA, které loni v květnu vydalo ministerstvo životního prostředí. To však toto stanovisko podmínilo 45 body, které musí firma AVE, která o obnovu provozu spalovny usiluje, splnit. Poté musí firma AVE ještě získat integrované a stavební povolení. A jejich případná vydání by zase město mohlo napadnout u soudu. (kvl) Foto: MmP

 

Mohlo by vás zajímat:

Zkoumá se šest variant

Zkoumá se šest variant

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Nová basketbalová hala, astronomický dalekohled a oprava autobusových zastávek

Jeďte na kole, dostanete najíst

Jeďte na kole, dostanete najíst

Město v úterý obnoví akci Snídaně pro cyklistu

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany