Již tuto neděli odpoledne

Kultura - 12. 03. 2024
Již tuto neděli odpoledne

SKUTEČ - Devatenáctý ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč nezahájí nikdo menší než Václav Hudeček – sólista prestižních světových orchestrů, držitel řady významných ocenění a zázračného talentu, který se stal světovou houslovou legendou. V popředí české klasické hudební scény stojí přes padesát pět let a čas mu nijak neubírá na umění, ani charismatu. Zahajovací koncert v Kulturním klubu Skuteč provede v neděli 17. března společně s brněnským smyčcovým souborem Musici Boemi.

 

V podání jmenovaného souboru zazní v první části koncertu nejprve Mozartova Malá noční hudba. V druhé polovině návštěvníci uslyší jedno z nejslavnějších děl barokního génia Antonia Vivaldiho s vynikajícím Václavem Hudečkem. Právě jeho nahrávka Čtvera ročních dob je nejúspěšnějším titulem vzniklým po listopadu 1989 a interpret za ni v roce 1997 obdržel platinovou desku.

 

Zahajovací koncert tak slibuje jak posluchačsky atraktivní a vyhledávaný program, tak skvělé umělecké provedení. „Václava Hudečka jsme v rámci festivalu přivítali poprvé v roce 2012, kdy vystoupil v kostele na Chlumku v Luži. Podruhé to bylo v roce 2015, kdy si ve Skutči zahrál s orchestrem Komorní filharmonie Pardubice. Máme velkou radost, že ho nyní můžeme přivítat do třetice. Je to výjimečný a velice srdečný a sympatický umělec, což publikum vycítí a koncerty tak bývají opravdu jedinečné,“ říká k programu Lenka Frídlová z pořadatelského týmu. To houslista potvrdil i v jednom z rozhovorů, kdy na otázku ohledně své vstřícnosti a dobrosrdečnosti odpověděl: „Mám úžasnou ženu, vyženil jsem skvělou rodinu a máme věrné přátele. Dělám práci, která mě naplňuje. Jsem šťastný člověk.“

 

Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč nabízí až do 12. května celkem 11 koncertů a představení, nejen ve Skutči, ale i v blízkém okolí. Podrobnosti lze najít na webu www.hudebniskutec.cz. (zr) Foto: ARCHIV FESTIVALU (Na snímku Václav Hudeček ve Skutči v roce 2015)

Mohlo by vás zajímat:

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné