BSG završí sezonu

Kultura - 18. 06. 2023
BSG završí sezonu

PARDUBICE – Soubor Barocco sempre giovane hodlá završit koncertní sezonu vskutku velkolepě. Na zámku (buď na nádvoří, nebo v případě nepříznivého počasí ve Společenském sále) ve čtvrtek 22.6. od 19 hodin zazní pod taktovkou Vojtěcha Spurného operní kantáta G.F.Händela Apollo e Dafne.

 

Ještě předtím je připraveno provedení díla Jana Dismase Zelenky Hipocondrie – Ouverture à 7 Concertanti. Autor patří k nejvýznamnějších hudebním géniům období vrcholného baroka. První významnou příležitost uvést se coby skladatel dostal Zelenka na podzim roku 1723, kdy se v Praze konala korunovace císaře Karla VI. českým králem. Pro pražské slavnosti napsal Zelenka řadu vynikajících děl, jednou z nich je právě Hipocondrie – Ouverture à 7 Concertanti.
 
Pokud jde o hlavní skladbu večera, epizoda z Ovidiových Metamorfóz inspirovala mistrovská díla mnoha umělců. K těm nejvýznamnějším patří velkolepá Händelova dramatická operní kantáta Apollo e Dafne, mezi jejíž vrcholy patří árie Dafne „Felicissima quest’alma“ a slavný Apollonův nářek „Cara pianta“.

 

Návštěvníci dílo vyslechnou v provedení Heleny Hozové (soprán) a Tomáše Šelce (bas), za cembalo usedne a soubor Barocco sempre giovane bude řídit Vojtěch Spurný.

 

V případě příznivého počasí bude počet míst na nádvoří zámku výrazně navýšen,“ sdělil umělecký vedoucí souboru Josef Krečmer. „V opačném případě platí předprodej do Společenského sálu, kde je počet míst limitován,“ upozornil. (ro) Foto: BSG (Na snímku sopranistka Helena Hozová)

Mohlo by vás zajímat:

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné