Hudební lahůdky Zlaté Pecky

Kultura - 28. 07. 2023
Hudební lahůdky Zlaté Pecky

CHRUDIM / PARDUBICE – Do zahájení jednoho z nejvýznamnějších hudebních svátků pořádaných v pardubickém regionu zbývá přesně měsíc. Hudební festival Zlatá Pecka 2023, který je zapsaný jako významná událost v dokumentu Tvář Pardubického kraje, se letos zaměří na Járu Cimrmana a jeho průnik do zlaté éry vídeňské operety a také na talentované mladé interprety. Navíc představí špičkového umělce světové extratřídy.

 

Co mají společného Jára Cimrman, největší postava českých dějin par excellence, a zlatá éra vídeňské operety? A jak to souvisí s velkým skladatelem Johannem Straussem mladším a jeho slavným Netopýrem?

 

Odpovědi na výše uvedené otázky se dostane všem, kdo navštíví hlavní koncert festivalu Zlatá Pecka 2023, a to v pondělí 28. srpna 2023 ve Fibichově sálu Městského muzea v Chrudimi. Na jeho programu bude výběr nejkrásnějších hudebních scén ze světoznámé operety Netopýr v podání Kristýny Fílové, Lucie Hájkové, Veroniky Bajerové, Dagmar Peckové, Josefa Moravce, Marka Žihly a Jaroslava Patočky s doprovodem Komorní filharmonie Pardubice, navíc pod taktovkou renomovaného dirigenta Jana Kučery.

 

„Překvapením večera bude vtipně edukativní metodou objasněný skutečný tvůrce a inspirátor zlatého věku vídeňské operety. Speciální host večera Petr Brukner, člen Divadla Járy Cimrmana, vnese konečně jasno k otázce, kdo má největší zásluhy na jejím rozkvětu,“ říká zakladatelka festivalu, slavná pěvkyně a rodačka z Medlešic u Chrudimi, umělecká ředitelka festivalu Dagmar Pecková.

 

Již sedmý ročník Hudebního festivalu Zlatá Pecka se uskuteční od 27. srpna do 10. září 2023, na 3. října 2023 je ještě naplánovaný jeden koncert v Praze. Festivalový program je sestaven z devíti koncertů, dvou divadelních představení a jedné filmové projekce v regionu. Dvě akce mají místo konání v Praze. V Pardubickém kraji se pořadatelé rozhodli samozřejmě pro Chrudim, kde bude festival v neděli 27. srpna 2023 v 11 hodin tradičně zahájen slavnostní mší, ale také pro Vysoké Mýto, Holice, Českou Třebovou a Pardubice. Mladým rezidenčním umělcem festivalu je Kristýna Fílová.

 

V Pardubicích se vedle představení Divadla Járy Cimrmana Hospoda Na mýtince (již nyní beznadějně vyprodaného) či večera Talentissimo, připravovaného na středu 6. září v atraktivních prostorách čerstvě zrekonstruovaných Automatických mlýnů přeměněných v Gočárovu galerii, uskuteční v neděli 10. září také koncert Zlatá Pecka jako závěrečný galakoncert festivalu. Na něm se v Sukově síni Domu hudby představí účastníci minulých ročníků projektů Talentissimo a Pěvissimo (Kristýna Fílová – soprán, Daniel Matoušek – tenor, Richard Kollert – housle a Jan Čmejla – klavír) za doprovodu skvělého domácího orchestru vedeného Stanislavem Vavřínkem. Festival poprvé představil tyto mladé interprety v době, kdy jejich cesta za profesionální kariérou byla teprve v počátcích. Nyní již účinkují v renomovaných operních domech, vystupují na nejvýznamnějších českých i evropských koncertních jevištích. O poutavé a zasvěcené průvodní slovo se postará Dagmar Pecková, která se podpoře mladé generace hudebníků věnuje se sobě vlastním nasazením a entuziasmem. Podzimní hudební sezona v Pardubicích nemůže být zahájena lépe!

 

Zlatá Pecka, to je ovšem i letos Talentissimo a Pěvissimo. Talentovaní mladí interpreti opět vystoupí před návštěvníky na několika místech.

 

Speciální připomínku si v tomto roce jistě zaslouží koncert připravovaný na středu 30. srpna v Kostele sv. Vavřince ve Vysokém Mýtě. Vystoupí zde jeden z největších a nejkrásnějších operních hlasů současnosti, německý basista René Pape, sólista Metropolitní opery v New Yorku, Státní opery v Berlíně a nositel Ceny Grammy. Koncert, na němž mimo jiné zazní v jeho podání a hlavně v češtině Dvořákovy Biblické písně, bude patřit k nejvýznamnějším událostem české hudební sezóny.

 

Vstupenky na koncerty je možné zakoupit na www.zpfestival.cz a na prodejních místech TICKETMASTER. (zr) Foto: ROMAN TKAČEVSKI (Na snímku zakladatelka a umělecká ředitelka festivalu Dagmar Pecková)

Mohlo by vás zajímat:

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné